Lekker lakken: hier moet je op letten als je zelf gellak aanbrengt

Beauty

Lekker lakken: hier moet je op letten als je zelf gellak aanbrengt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gellak kun je gelukkig ook prima thuis doe-het-zelven, scheelt je een bak met geld, maar er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten. Je wil natuurlijk geen dubbelgeklapte nagels, kartelranden of loslatende lak. Snap je.

Goed gelakt Het grote voordeel van gellak is natuurlijk dat het niet zo snel afbladdert als gewone nagellak. Twee weken lang met perfecte nagels rondlopen? Daar tekenen wij voor. Maar er is natuurlijk een reden voor dat nagelstylistes een opleiding moeten volgen: als je de lak niet goed aanbrengt heb je een grotere kans op complicaties. Houd deze vijf tips vooral in je achterhoofd om dat te voorkomen als je zelf aan de slag gaat.

1. Polijst niet te lang Het bovenste deel van je nagelbed ruw je een beetje op met een vijl zodat de lak beter hecht. Sla dit zeker niet over, maar vijl ook niet te lang. Want als je te enthousiast vijlt kunnen je nagels broos en zwak worden waardoor ze sneller beschadigen. Een te dunne nagel moet helemaal uitgroeien, be careful dus.

Lees ook: Vliegt de winkels uit: deze populaire Zara-parfum ruikt superduur maar kost een tientje

2. Vijl een kant op Zigzaggend je nagel in model vijlen is een slecht idee, want daar krijg je gekartelde nagels van. Niks niet een mooie ronde nagel, maar scheuren aan alle kanten. Niet zo mooi. In plaats daarvan kun je beter aan de ene kant beginnen en in een beweging naar de andere kant van je nagel.

3. Breng in de goede volgorde aan Lak er niet klakkeloos op los en zorg ervoor dat je de boel in de goede volgorde aanbrengt. Dus: eerst een beetje opruwen, je nagels vet- en stofvrij maken, basecoat, twee keer kleur, topcoat, nagelriemolie. Doe je dit niet, dan heb je kans dat de lak sneller loslaat en dan was al dat werk voor niks. Wil je niet.

4. Schud de nagellak niet Enthousiast je flesje heen en weer schudden is toch niet zo'n goed idee, je kunt het flesje lak beter tussen je handen rollen in plaats van schudden, door te schudden ontstaan er namelijk belletjes die je pas ziet als de lak al opgedroogd is. Moet je per se schudden om de kleur te mixen, laat de gellak dan een halfuurtje staan.

Lees ook: Op naar de salon: dit is dé kleur voor op je nagels deze winter 5. Verzorg je handen goed Je kunt je vast voorstellen dat het weken van gellak met aceton niet per se een pretje is voor je huid. Verzorg daarom je handen, en in het bijzonder je nagelriemen, goed. Gebruik nadat je je nagels hebt gelakt een olie voor je nagelriemen. En, ook belangrijk: smeer goed met kokosolie of olie waar vitamine E in zit voor en nadat je de boel bewerkt met aceton. Vergeet trouwens de zonnebrandcrème niet voordat je je handen onder de UV-lamp stopt, onbeschermd die straling trotseren is nooit een goed idee. In een gellaklamp zitten namelijk UVA-stralingen, dezelfde straling die ook in de zon zit. Wel minder sterk natuurlijk, maar onverstandig is het niet om een SPF in huis te halen die ook tegen UVA beschermt. De meeste zonnebrand beschermt alleen tegen UVB, even goed opletten dus. En na het smeren goed je nagels ontvetten, anders pakt de lak niet.

Tip van ons, voor jou: je hoeft niet eindeloos je vinger in een rolletje aluminiumfolie met watjes en aceton te proppen. Er bestaan namelijk gewoon afweekzakjes waar dit hele recept al kant-en-klaar in zit, dus daar hoef je alleen maar je vingers in te stoppen en een serie aan te zetten, want na twintig minuten pulk je de lak er zo vanaf.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen