De vrijdagvraag: waarom zitten knopen bij vrouwenkleding aan de andere kant dan bij mannen?

Style

De vrijdagvraag: waarom zitten knopen bij vrouwenkleding aan de andere kant dan bij mannen?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Soms komt er ineens een vraag in je op waarvan je denkt: heel interessant, maar héél random. Omdat we dit op de &C-redactie om de haverklap hebben, besloten we zulke vragen tot 'vrijdagvragen' te bombarderen. Vandaag is het vrijdag, dus vertel op: waarom zitten knopen bij vrouwenkleding aan de andere kant dan bij mannenkleding?

Oké, laten we eerlijk zijn, deze week gaan we geen grote levensvraag beantwoorden. We duiken eerder in iets waarvan je waarschijnlijk denkt: 'Huh, nooit opgemerkt!' Maar once you see it, you can’t unsee it: knopen op vrouwenkleding zitten altijd aan de linkerkant, terwijl bij mannen die knopen aan de rechterkant zitten. Waarom is dat eigenlijk?

Joost mag het weten Helaas, zo makkelijk is het antwoord niet. Want ondanks dat knopen al sinds mensenheugenis zitten waar ze zitten, snapt niemand echt waarom. Wel zijn er verschillende theorieën die zich afspelen, lang, lang geleden (ook wel de 19e eeuw genoemd) in een land hier ver ver vandaan (aka Engeland):

Lees ook: De vrijdagvraag: waarom gaan mannen meteen knock-out na de seks?

Theorie 1: Kleedmeisjes Destijds droegen vrouwen veel van die gigantische jurken, tientallen lagen en oncomfortabele korsetten (pfoe, blij dat wij niet in die tijd leven). Dit was zo'n rotklus om allemaal aan te trekken, dat ze een kleedmeisje hadden om hen een handje te helpen. De knopen werden daarom aan de linkerkant gezet, zodat de veelal rechtshandige kleedmeisjes die makkelijk dicht konden maken.  Maar hé, mannen hadden ook hulp nodig met aankleden. Dus waarom dan die knopen aan de rechterkant?

Theorie 2: Mentaal spelletje Een andere - misschien meer voor de hand liggende - verklaring heeft te maken met de superieure mannen uit die tijd, want vrouwen waren een stuk minder waard (hadden we al gezegd dat we blij zijn dat we niet in die tijd leven?). Daarom koos men er toen bewust voor om de knopen aan de rechterkant te plaatsen, lekker handig voor de voornamelijk rechtshandige heren. Terwijl het de dames juist bewust lastiger werd gemaakt met die knopen aan de linkerkant.

Maar hé, die kleermakers waren voornamelijk vrouwen. Waarom zouden ze zichzelf zo'n ongemak bezorgen?

Lees ook: De vrijdagvraag: waarom worden je tepels stijf als het koud is?

Theorie 3: Roem en rijkdom Dus, hier zijn we dan, bij het meest logische antwoord. De eerste theorie zat eigenlijk verrassend dicht bij de waarheid. Het draaide inderdaad deels om het gemak van de kleedmeisjes, maar er zat meer achter. Het was ook een manier om aan iedereen te laten zien dat je überhaupt genoeg centen had om een kleedmeisje te betalen.

Maar waarom hadden mannen dan niet ook knopen aan de linkerkant? Tja, mannen waren druk aan het werk terwijl vrouwen min of meer dienden als pronkstukken van de rijkdom en roem van hun mannen.  En ondanks dat de wereld nu (godzijdank) heel anders in elkaar zit, is het sindsdien eigenlijk niet meer veranderd.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Entertainment