Fashion
Back to work: met deze 3 winning outfits kleed jij je als een baas
Psyche
Deze simpele trucjes maken je leven makkelijker
Psyche
Sterrenstof: dit zegt de jaarhoroscoop over jouw werk in 2020
Carrière & Geld
6 typen collega's die je vooral níét mist sinds je thuiswerkt
Gossip & Sterren
Aan de bak met je kroon: dit doen de royals de hele dag
Health & Sport
Efficiënt werken: met deze vijf tips word je veel productiever
Carrière & Geld
Issues op de werkvloer: zo leer je ‘nee’ zeggen
Carrière & Geld
Slow down tiger: 9 belangrijke tekenen dat je te hard werkt
Fashion
Rock it: in deze 10 plissérokken ben jij klaar voor het voorjaar
Psyche
Zo word je goed in doelloos niksen
Fashion
Als een baas: dit draag je naar een sollicitatiegesprek
Psyche
Ook zo gestrest door hoge prestatiedruk? Neem dan een hobby
Liefde & Seks
Bedrijfsliefje: denk twee keer na voor je een werkrelatie begint
Psyche
Marian zegt sorry: 'Sorry mam, dat ik je tegen je wil moest opsluiten'
Beauty
Kleur op je mond: deze tips van Leco laten je lippen knallen
Zij hebben een matchende tattoo: 'Ik weet dat dit voor altijd is'
Malou: 'Voor de vegetariërs is er tomatensoep of tomatensoep'
Hanneke: 'Het is hopen dat iemand je hand vasthoudt als je sterft'
Travel
Pracht en Praag: de 4 leukste dingen om te doen in de Gouden Stad
Carrière & Geld
Poenpraat #15: 'Ik moet elke maand de eindjes aan elkaar knopen'
Fashion
Hebben: de 10 allerleukste T-shirts met opdruk van dit moment
Gossip & Sterren
Zo ziet de dochter van John Legend en Chrissy Teigen eruit
Fashion
In deze valentijnslingerie komen je borsten en billen het mooiste uit
Gossip & Sterren
Zo ontmoetten Chantal en Igone elkaar: 'Het was net de Tina-fandag'
Column
Thomas: 'Mevrouw Gans heeft een crush op mij'
Foutje, bedankt: dit is de grappigste 'Taalvout' van 2019
Mama
Dreumesdingen #17: Help, hoe doen andere mensen dit?
Fashion
Fan-tas-tisch: in deze tassen onder de 40 euro passen al je essentials
Liefde & Seks
Zo zit dat dus: dit is waarom je bevriend wordt met elkaar
What to do
Slecht in plannen? Deze 7 dingen kun je nog op de valreep doen vandaag
Beauty
Zó blijf je parfum de hele dag ruiken
Meer bekijken
  1. Carrière & Geld
  2. › ›
  3. Deze 13 type collega's hebben we allemaal
Carrière & Geld

Deze 13 type collega's hebben we allemaal

Indenkende dat we het gros van ons leven met onze collega’s doorbrengen, borrelt er bij ieder een 'laten we er maar het beste van maken'-mentaliteit op. Want tussen de burelen tref je heel wat type collega's aan. De één áltijd druk, de ander heeft vaker zijn out of office aanstaan dan dat ze fysiek aanwezig is.

27-11-2021 08:00
Beeld: Getty Images

Voor het gemak hebben we een hapklare lijst samengesteld, waarbij we de bekendste, meest typerende soorten collega's hebben opgesomd.

1. De één doel-collega
Alhoewel er in de functieomschrijving stond dat het niet gewaardeerd wordt wanneer je een 9-tot-5-mentaliteit hebt (what's new), is deze collega op de minuut na binnen en aan het einde van de dag weer weg. Deze collega komt hier overduidelijk alleen om te werken en houdt zich aan álle regels binnen het pand. Waag het niet om ze te overtreden, want deze collega schroomt niet om je op de vingers te tikken. Deze collega bewaakt haar eigen eiland met ziel en zaligheid. Een vraag aan haar stellen doe je liever via de mail, want haar aura ruikt naar bureaucratie.

Lees ook: En nu effe focussen: zo raak je niet afgeleid tijdens het thuiswerken

2. Het sierpaard
Hoe flikt ze het toch? Deze collega zwaait elke ochtend de deuren van het kantoor open alsof ze de catwalk gaat bestormen. Ze ziet er immer uit om door een ringetje te halen. De werkvloer dient voor haar als dé plek om continu te flaneren tussen haar bureau, de printer, de koffiemachine en de wc. Haar kleding laat ze niet op werk bezorgen, dus het is een mysterie waar ze de tijd vandaan haalt om te winkelen. Wanneer jij voor de zoveelste keer je vertrouwde kloffie uit de kast hebt geplukt voel je je minstens vier keer in de week een slons door deze collega.

3. De bakselcollega
Haar la ligt vol allerhande snacks (lees: een voorraad), haar bureau staat altijd vol met eten en als het even meezit neemt ze minstens drie keer per week een eigen baksel mee naar werk. Sinds jij bij deze collega aan het bureau zit ben je in een chronische vechtscheiding met je maag en je discipline. Als dit type collega jarig is, weet je dat het een traktatie wordt waar Jamie Oliver een puntje aan kan zuigen. Tijdens de vrijdagmiddagborrel is deze collega de eerste die de biertjes, borrelnoten, chips en leverworst opdient. It's a keeper!

Lees ook: Met deze test komt je erachter welke plant past bij je persoonlijkheid

4. De prater
Je dankt god op je blote knieën dat je niet bij deze collega aan het blok zit. Dit type zit immer op de praatstoel. Het weekend, de dagelijkse sores, werkroddels of de laatste updates over Keeping Up With The Kardashians. Je vraagt je ongeveer vijf dagen per week af hoe deze collega het voor elkaar krijgt om haar werk af te krijgen. Wanneer je tijdens de lunch onverhoopt in een gesprek belandt met dit type, krijg je amper de kans om je bord leeg te eten. In een vergadering - waar dertig minuten voor staat ingeroosterd - verdubbel je de tijd automatisch. Want wanneer zij van wal steekt is het raak.

5. De out of office-collega
Deze collega is ongeveer áltijd weg, afwezig of op vakantie. Waar een normale collega totaal rond de vijf weken per jaar afwezig is, lijkt het bij deze collega andersom het geval te zijn. Hoe ze het voor elkaar krijgt weet je niet. Maar elke feestdag wordt slim omgezet in een paar dagen vakantie extra, elke zomervakantie duurt minimaal drie weken en als het even meezit pakt ze tussendoor lekker vaak een citytripje. Kortom: je krijgt meer out of office-mails van deze collega dan een werkmail. 

6. Het kantoormuisje
Je bent je bij dit type nooit helemaal bewust van het feit of ze wel of niet fysiek aanwezig is die dag. Eerlijk gezegd heb je geen idee. Want dit type is een typisch kantoormuisje; je hoort haar niet, ziet haar niet en als je denkt dat ze er is dan is ze al naar huis. Vaak is de vraag 'Waar is…?' En daar weet dan eigenlijk niemand het antwoord op. Je kunt elk verhaal, probleem of prangende kwestie bij haar voorleggen, maar uit zichzelf zou ze nooit een gesprek aanknopen. Niet uit desinteresse, maar pure verlegen- en bescheidenheid.

7. De luiaard
Deze collega is Hans Klok met haar to do-lijst. Want hoe ze het voor elkaar krijgt weet je niet, maar ze weet altijd alle taken op een ander af te schuiven. Ze zorgt er in ieder geval voor dat haar stapeltje werk altijd de allerkleinste is en ze op vrijdag lekker op tijd haar laptop kan dichtklappen. Heb je samen een project met haar lopen? Dan ben jij degene die de kar moet trekken én uiteindelijk alsnog al het werk aan het doen bent omdat het niet echt wil opschieten bij haar. Vooral YouTube-filmpjes kijken, webshops afstruinen en haar app-gesprekken bijwerken behoren tot haar takenpakket.

Lees ook: Smoor op de set: deze 5 tv-koppels zijn ook in het echt een stel

8. Het werkpaard
Deze collega is het boegbeeld van een noeste, perfecte arbeider. Ze weet zich met gemak door elke deadline heen te worstelen. Neemt andermans werk op zich alsof het niets is en neemt daarbij ook nog wat extra taken aan van de chef. Ze lijkt een externe fles energie op haar rug te dragen, maar neen. Niets is minder waar. Je hoort deze collega never nooit klagen over haar stapel werk, want 'dat hoort erbij'. Deze collega is efficiëntie in een menselijk lichaam gegoten.

9. De jankerd
Je schrikt er allang niet meer van. Want collega X krijgt bij het minst of geringste een trillip en dan is het hek van de dam. Ze lijkt twee paar extra traanbuizen te hebben. Want ze heeft minstens één keer in de week een huilbui. Wat er precies aan de hand is weet je eigenlijk nooit. Deze Kleenex-ambassadrice weet wel raad met lekker kantoorjanken. 

10. De alles binnen de lijntjes-collega
Een keertje eerder weg? Ho stop! In de zomer stiekem toch een sandaaltje om de voeten gooien, gezien de ziedende hitte? Absoluut niet! Dat is tegen de kledingvoorschriften. Zit jij voor de officiële lunchtijd aan je bammetje? Dan zul je daar door dit type op gewezen worden. Het huisreglement is haar mantra en ze heeft er haar levensmissie van gemaakt om te oreren hoe het hoort en hoe vooral niet. Heb je gisteren nog wat privézaken lopen printen? Zorg dat zij het niet te horen krijgt.

11. De grappenmaker
Deze collega is een bodemloze put vol met grappen. Elk gespreksonderwerp is voer voor een goede grap van haar kant. En eerlijk is eerlijk - je moet ongeveer altijd om haar lachen. Dit type collega zorgt ervoor dat elke ongemakkelijke situatie wordt omgezet in een grap. Je zult deze collega dan ook niet zichtbaar zien stressen. Iedereen mag haar, zij mag iedereen. 

Lees ook: It's so fluffy: waarom je pantoffels ook gewoon naar werk wil dragen

12. De altijd druk-collega
Voor zover jij weet luncht deze collega steevast een broodje stress. Als ze al luncht. Want deze collega is eigenlijk al te druk voor een toiletbezoek. Wil je iets met haar bespreken? 'Ja dat kan, ik heb over twee weken een gaatje van een half uur. Die doen?' Hoe kan het in go-des-naam mogelijk dat dit type nog niet overspannen is. Wanneer je bij haar aan een bureaublok zit word je getraind om niet op elk zuchtje, klaagzang of gepuf te reageren. 

13. De aanwaai-collega
'Ja, joe. Daar ben ik weer hoor!' Waar ze was? Geen idee! Maar deze collega houdt er een compleet ander werkrooster op na. Een echte begintijd heeft ze niet. Hetzelfde geldt voor een eindtijd en eigenlijk heb je nooit een idee waar ze uithangt. Niemand niet.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang één keer per week alle &C updates!
Het is vereist de inschrijving te bevestigen door dit vakje aan te vinken.
GO
Bedankt voor je inschrijving voor de nieuwsbrief!
Vanaf nu ontvang je de nieuwsbrief.
Out now
&C's februarinummer 'Van je collega's moet je het hebben
Bestel nu
Wees slim en word abonnee!
12x &C Magazine op je deurmat.
Bekijk de deals

Gerelateerd

Geen probleem!
&C maakt gebruik van cookies. Als je verder leest, ga je daarmee akkoord. Meer info »

We love cookies

Deze website maakt gebruik van cookies.
Geen probleem!

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over je gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

Wanneer je gebruik blijft maken van andc.tv gaan wij ervan uit dat je hiermee akkoord bent. In onze privacy voorwaarden vind je een beschrijving van al onze cookies.