Je lul is nog vochtig van het vreemdgaan. Dit is niet het moment om mijn karakter te gaan ontleden.

Column

Je lul is nog vochtig van het vreemdgaan. Dit is niet het moment om mijn karakter te gaan ontleden.

James Worthy
Door

James Worthy

Gepubliceerd op

13 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Gepubliceerd op

13 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Het is 22.10 uur en mijn telefoon trilt bijna van de bank af. Verbaasd kijk ik naar het scherm. Wie belt mij om deze tijd? Sinds ik boven de veertig ben, vind ik het helemaal niet leuk meer om na achten gebeld te worden. Het voelt als een inbraak. Een inbraak light. Je bent veilig thuis en opeens is de rust weg.

Ik leg de telefoon op mijn oor. 'James, ik heb zo’n grote fout gemaakt. Ik ben op een borrel van werk en ik ben zo dom geweest.' 'Heb je weer gerookt? We hadden een afspraak. We zouden allebei stoppen. Nu moet je naar De Toppers. Eigen schuld, vriend.' 'Nee, nog dommer. Ik kom net van de wc af. En ik was niet alleen in het hokje.' 'Niet weer, man. Jij moet niet naar borrels gaan. Hoe vaak heb ik dit al tegen je gezegd? Ik ken je al twintig jaar en jij bent echt zo ongelooflijk slecht in borrelen. Een fucking amateur, dat ben je! Het begint met een borrel, maar eindigt steevast met jouw borrelnoten op een plek waar jouw borrelnoten helemaal niet thuishoren.' 'Ik weet ook niet hoe het kan, James.' 'Dat is onzin. Je weet dondersgoed hoe het kan.' 'Het vlees is zwak. Ik had ook niet eens echt een reden, of zo. Ze rook lekker en ze lachte om mijn grapjes. Dat is alles. Veel mensen die vreemdgaan, hebben het over hoe groot de verleiding was en zo, maar de verleiding was juist heel klein. Dat is misschien waar het gevaar ligt. Als de verleiding klein is, stap je er zo overheen.' 'Ik heb hier echt geen zin in, man. Ik zit een film te kijken. Dat is ook wat het is. Jij zoekt de verleiding op. Je loopt maar door de stad als een bloedhond die naar aandacht en geflirt hunkert. Blijf een keer thuis, man. Het is dinsdagavond. Je bent geen twintig meer. Je bent een veertiger met een gezin en een bakfiets.' 'Die ben ik kwijt.' 'Jammer, het is een mooie bakfiets.' 'Nee, nu even geen grapjes. Dit was mijn laatste kans.' 'Gast, je hebt al vier keer een laatste kans gekregen. Jouw ontrouw heeft meer levens dan een kat. Jij hebt meer maîtresses dan dat er Rocky- en Rambo-films zijn. Ik heb dat nooit begrepen, maar het is haar keuze. En ze is niet alleen. Slechts achttien procent van de mannen en veertien procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Ik snap daar niets van.' 'Jij bent gewoon heel rancuneus en passioneel, James.' 'Je lul is nog vochtig van het vreemdgaan. Dit is niet het moment om mijn karakter te gaan ontleden.' 'Niet zo doen. Eén op de vier Nederlanders gaat vreemd. Ook ik ben niet alleen.' 'Waarom bel je mij dan op?' vraag ik. 'Omdat ik hartstikke alleen ben, vriend.'

delen
James Worthy

James Worthy (42) is schrijver, journalist en columnist. Hij zette zijn eerste stappen bij jongerentijdschrift Break-Out!. Daarnaast schreef hij een hoop boeken, waarvan In de buik van de wolf de meest recente. James woont met Artie en James (de zevende) in Amsterdam. Zijn columns lees je elke maand in &C the magazine.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur