Thanks mom: daarom ruikt jouw scheet zoals-ie ruikt

Body & Mind

Thanks mom: daarom ruikt jouw scheet zoals-ie ruikt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 mei 2024 om 08:00

Gepubliceerd op

12 mei 2024 om 08:00

Een zachte, een luide, een natte of een flodderige: scheten zijn er in alle soorten en maten. Negen van de tien keer gaat de scheet gepaard met een onwelriekende geur. Maar wist je dat iedereen een persoonlijke ruftlucht heeft? Da's een cadeautje van je moeder.

'Hé, dat is Jan.' De ene keer ontsnapt er eentje, de andere keer span je je buikspieren even aan omdat-ie dwarszit. Op welke manier je je scheet ook laat waaien, aan dat luchtje ontkom je vaak niet. En wat je misschien ook weleens is opgevallen: iedereen heeft een significant smell. Je weet vast dat je vader een iets scherpere lucht heeft, dat het aroma van je zus je een beetje wee maakt en dat je direct ruikt dat het Jan is als de buurman langsloopt. Natuurlijk zijn er legio geurbepalende factoren (zoals wat voor voedsel je hebt verorberd), maar het schijnt dus dat iedereen een eigen geur heeft. Hoe je daaraan komt? 'Die heb je gekregen bij de geboorte,' vertelt dokter Lester Gottesman aan VICE.

Lees ook: Deze 4 problemen worden het vaakst besproken bij de seksuoloog

Bacteriën Toen jij via je moeders geboortekanaal naar buiten kwam, werd je geïnfecteerd door de bacteriën in je moeders dikke darm. En met deze bacteriën zit je je hele leven opgescheept. Nou, lekker is dat. Hoe dit werkt? Een baby wordt geboren met een steriel darmkanaal. Bij de geboorte komen, as we know, vloeistof en ontlasting kijken. Het darmkanaal van de baby wordt bij die blootstelling 'besmet' door de bacteriën uit de dikke darm van de moeder, en dat beïnvloedt de scheetgeur voor de rest van je leven. Dankjewel hè, mam.

Andere oorzaken Natuurlijk kunnen we de schuld niet helemaal op onze moeders schuiven. Er zijn genoeg andere redenen waarom jouw scheet ruikt zoals hij ruikt. Iedereen verschilt bijvoorbeeld in de manier waarop we tarwe- en melkproducten verteren. Als die producten niet goed verteerd worden, ontstaat er veel methaan en zuur. Resultaat? Neus dichtknijpen. Als een scheet echt héél erg stinkt of anders gaat ruiken en je hebt daarbij ook last van je buik of andere lichaamsdelen, breng dan even een bezoekje aan de dokter. Dit kan komen door een infectie, die je eventueel kunt bestrijden met medicijnen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen