Heb je hooikoorts of ben je 'gewoon' verkouden? Zo kom je erachter

Body & Mind

Heb je hooikoorts of ben je 'gewoon' verkouden? Zo kom je erachter

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

8 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

8 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Zodra de lentemaanden van start gaan begint de halve bevolking te snotteren en te niezen. De een geeft de schuld aan hooikoorts, de ander aan het wisselvallige weer. Tijd om voor eens en altijd de knoop door te hakken: hoe weet je nou waar je last hebt?

Allereerst moeten we weten waar hooikoorts precies vandaan komt. Mensen die dit hebben krijgen niet ineens 40 graden koorts op de kinderboerderij. Het is een allergie voor stuifmeel, vooral voor dat van bomen en grassen. Aangezien deze planten vanaf het voorjaar tot en met de zomer in bloei staan, vliegen het stuifmeel en de pollen in deze periode door de lucht. We ademen die allemaal in, maar als je er gevoelig voor bent geeft je lichaam er – fokking irritante – reacties op.

Lees ook: Hooikoorts? Een potje tongen kan helpen

Dit is hooikoorts Die reacties bestaan uit een berg aan klachten. Hooikoorts-lijders hebben last van een loopneus, maar dan vooral overdag. Dat verdwijnt vaak snel – bijvoorbeeld na een goede regenbui – maar komt ook snel terug. Als ze hoesten is dit kriebelhoest, en het slijm is doorzichtig. Jeuk is ook een groot kenmerk voor de allergie. De kriebel in de neus zorgt voor veel en regelmatig niezen. Ook is er jeuk bij het gehemelte of in de keelholte, en zelfs in de oren. Hier is alleen vanaf te komen door een heel oncharmant 'GGG' geluid te maken. Disclaimer: doe dit niet in het openbaar. Of wel, als je schijt hebt.

Die jeuk kan met hooikoorts uitstralen naar de ogen. Vandaar dat de waterproof mascara massaal wordt ingeslagen op dit moment, want die tranen zijn niet te stoppen. De waslijst met klachten is nog niet compleet: andere klachten zijn hoofdpijn, benauwdheid en moeite met concentreren. Moet je nagaan, ál dat gedoe om een paar natuurlijke stofjes.

En dít is verkouden zijn De klachten die bij een verkoudheid horen zijn toch echt anders. Bij een gewone verkoudheid kun je ook last hebben van een loopneus, alleen duurt het een paar uur voordat je neus verstopt is, en houdt het ook 's nachts aan, wat bij hooikoorts niet het geval is. Je zal er een aantal dagen last van blijven houden. Als je moet hoesten komt dat bij verkoudheid vaak door vastzittend slijm. Het slijm in je holtes is dikker en heeft een andere kleur. Je klachten zijn consistenter dan bij hooikoorts, en zullen gedurende de dag niet veel veranderen. Dat komt doordat een verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus, en niet door stofjes in de lucht.

Lees ook: Snotterseks: met deze kwaaltjes kan je beter niet van bil gaan

Ik heb hooikoorts, help Denk je toch hooikoorts te hebben? Was je gezicht dan regelmatig, en snuit je neus veel. Zo verwijder je ronddwalende pollen. Verwissel je kussensloop vaak om te zorgen dat je de pollen van buiten niet mee naar bed neemt. Een korte douche voor het slapen helpt ook al enorm. Als je de buitenwereld trotseert, draag dan een (zonne)bril om het stuifmeel in de lucht te blokkeren. In de supermarkt, bij de drogist of bij je apotheek zijn genoeg neussprays, oogdruppels en pillen te koop om het voorjaar wat draaglijker te maken. Sterkte.

PS: de website hooikoortsradar.nl wordt je beste vriend. Check 'm voor je naar buiten gaat om te zien hoeveel pollen er in de lucht hangen in jouw regio.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & Mind