Hooikoorts? Een potje tongen kan helpen

Body & Mind

Hooikoorts? Een potje tongen kan helpen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 mei 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

2 mei 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De tijd van verstopte neuzen, niezen en jeukende ogen is weer begonnen. De lente en haar warme zonnestralen (waar we nog altijd smachtend op wachten) gaat helaas hand in hand met hooikoorts. Maar voordat je neusspray en oogdruppels inslaat, is er misschien wel een andere remedie die je eens wilt uitproberen: een flinke zoensessie.

Zoenen tegen hooikoorts? Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar volgens Japanse onderzoekers is het echt zo. Zij ontdekten dat een half uur durende kus hooikoortsverschijnselen doet verminderen. Tijdens het zoenen neemt de productie van histamine - de stof die niezen, een loopneus en tranende ogen veroorzaakt - aanzienlijk af. Je zou bijna gaan hopen op een dieppaarse pollenradar. Bijna hè..

Zoenen vs. knuffelen Helaas kun je de half uur durende zoen niet afwisselen met een potje knuffelen. De onderzoekers zagen dat tijdens het zoenen het aantal antilichamen dat de allergenen bevocht sterk daalde. Na een uitgebreide knuffelsessie deed zo'n daling zich niet voor. Da's dan weer jammer.

Lees ook: Snotterseks: met deze kwaaltjes kan je beter niet van bil gaan

Kleinschalig onderzoek Een kleine kanttekening: Nederlandse experts zijn ietwat sceptisch over dit onderzoek. Zo vertelde hoogleraar immunologie Huub Savelkoul in een interview met Nu.nl dat de opzet van het onderzoek met 24 proefpersonen te kleinschalig is. Ach, baat het niet, dan schaadt het niet. Je lover wil vast en zeker meewerken aan dit experiment.

Nog meer tips Niemand om mee te zoenen of krijg je al kramp bij het idee van een half uur tongworstelen? Dan zijn er nog genoeg andere huis-tuin-en-keukentips die verlichting kunnen bieden. Denk aan een nat washandje voor jeukende ogen, vaseline rond je neusgaten, een eetlepel honing of simpelweg op het juiste moment naar de sportschool of bioscoop gaan. Hey, succes hè.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen