Snotterseks: met deze kwaaltjes kan je beter niet van bil gaan

Body & Mind

Snotterseks: met deze kwaaltjes kan je beter niet van bil gaan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

2 februari 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Shit. Niet nu! Nét wanneer je samen met je partner een romantisch hotel hebt geboekt heb je het te pakken: de griep. Is het dan wel zo verstandig om alsnog flink van bil te gaan? Of kan je beter een Netflix-serie opzetten en uitzieken? Wij zochten het uit.

Koorts/griep Helaas, koorts is besmettelijk. Een iets te hoge temperatuur zal je juist vermoeider laten voelen en je krijgt er misschien ook nog extra pijn van. De kans is groot dat je helemaal geen zin hebt in seks, want je kan je echt ellendig voelen door koorts. Hetzelfde geldt voor de griep. Ook dit is retebesmettelijk en als je niet wil dat je partner een paar dagen later met dezelfde kwalen loopt, kan je beter even overslaan. 

Lees ook: Er wordt veel gezegd, maar wat is nou precies het effect van volle maan op je nachtrust?

Buikgriep Ook met buikgriep zal je je partner een plezier doen als je een keertje overslaat. Dit soort virussen zijn megabesmettelijk en voor je het weet zit je samen op de wc. Naast de besmettelijkheidsfactor is het natuurlijk ook geen pretje als je ineens een golf van buikpijn of misselijkheid voelt opkomen tijdens het potje love making. Een sprint naar de wc moeten trekken is nou eenmaal niet zo sexy. 

Blaasontsteking Je kan tijdens een blaasontsteking gewoon seks hebben, maar waarschijnlijk heb je er geen zin in. Je kan namelijk last hebben van buikpijn, pijn bij het plassen en pijn bij de vagina. Ook heel belangrijk: let op als je hier antibiotica voor slikt, want dat kan invloed hebben op de pil. Toch goed om te weten als je van bil gaat. Wat ook niet zo prettig is, is dat je van seks zelf ook nog een blaasontsteking krijgen. Voorkomen? Zorg ervoor dat je goed plast na de seks. 

Oorontsteking Ja hoor, ga er lekker voor! Als jij je goed genoeg voelt, kan je met een oorontsteking gewoon seks hebben. Let alleen op als er pus of etter uit je oor komt, want dat spulletje is wel besmettelijk. Een oorontsteking komt wel vaak met koorts, dus als dat het geval is kan je het ook doorgeven aan je partner.  Hoofdpijn Stop maar met het ik-heb-hoofdpijnexcuus, want seks blijkt juist goed te zijn tegen de hoofdpijn. Volgens onderzoek zou het zelfs beter werken dan paracetamol. Neuroloog Nick Silver zegt dat dat kan komen door het vrijkomen van het hormoon endorfine. Dus heb je echt geen zin in een sekssessie, zeg dan dat je buikpijn hebt. Of beter: gewoon dat je geen zin hebt.

Spierpijn Je weet wat ze zeggen, als je spierpijn hebt moet je bewegen. En ja, met seks beweeg je ook. Dus gaan met die banaan! Wring je in alle bochten en haal je lenige kant naar boven, maar ga je niet je grenzen over. Je wil tenslotte niets verrekken of scheuren.  Lees ook: Yes please: TikTok zweert bij deze 'sex chocolate' die je seksleven verbetert

Verkouden Lekker doen. De eerste paar dagen is de verkoudheid wel besmettelijk, maar daarna neemt dat snel af. Waar seks vooral goed voor is, is om verkoudheid tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat mensen die één a twee keer seks hebben per week zo'n 30 procent meer antilichaampjes die bacteriën en virussen tegengaan hebben, dan mensen die dat niet doen. Ook verlaagt seks je stresslevels en het hormoon cortisol. 'Dit hormoon onderdrukt je immuunsysteem en minder cortisol zorgt er dus voor dat je minder snel verkouden wordt', zeggen onderzoekers Carl J. Charnetski, Francis X. Brennan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen