Body & Mind
Expert, moeten wij ons ook zorgen maken over lood in tampons? 'Dit is vragen om ellende'
Gepubliceerd op
15 juli 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
15 juli 2024 om 12:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Het feit dat we in 2024 leven betekent níét dat de gezondheidszorg voor vrouwen ook meegaat met de moderne tijd, zo blijkt maar weer. Amerikaans onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er in tampons zware metalen zitten. Ja. Zware metalen, zoals lood en arseen. Je leest het goed. Verdomme.
Kort door de bocht gezegd: we zitten in een flinke kutsituatie (letterlijk). De vagina is namelijk een plek die als een malle stoffen opneemt in het bloed, zonder dat het eerst nog effe gefilterd wordt door de lever. Het gevolg? We lopen met z'n allen risico op negatieve neurologische, nier- en reproductieve effecten, aantasting van cognitieve functies zoals aandacht en geheugen, hart- en vaatziekten en huidproblemen. Oftewel: de bingokaart met lichamelijke gevolgen door gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam is weer eens vol, en vrouwen over de hele wereld zijn woe-dend.
Lees ook: Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert
Maar moeten wij ons in Nederland ook zorgen maken over de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek? Of is het helemaal niet nodig om gelijk in de stress te schieten? We vroegen het aan Peter de Vroed, een van de oprichters van het Menstruatie-instituut: 'Ja, ik maak me echt zorgen. Veel merken uit het onderzoek worden ook gewoon hier in Europa verkocht. De gezondheid van vrouwen staat bij veel fabrikanten absoluut niet voorop.' Oei...
Prut in je kut 'Naast lood zit er nog veel meer troep in tampons,' vertelt Peter. 'Zoals bleek. Dus nee, het is echt geen goed plan om dat in je vagina te stoppen. Er wordt helemaal niet goed gekeken naar wat de vagina en het lichaam allemaal wel niet absorberen, dat is echt vragen om ellende.' Shit, maar kunnen we producten kopen die wél veilig zijn? 'Ja, er zijn gelukkig wel een paar goede natuurlijke merken op de markt die het beste met vrouwen voor hebben.' Maar het kan soms best lastig zijn om te weten wat écht goed voor je is. 'Sommige tampons zijn katoen van buiten, maar hebben een hoop chemische meuk aan de binnenkant. Dan raak je echt het spoor bijster, er is veel meer regulering nodig. Bij veel fabrikanten staan winst en gemak voorop, niet de gezondheid van de vrouw. Het is echt schrijnend dat er zo met vrouwen wordt omgegaan.'
Moeten we vanaf nu dan maar gaan freebleeden? Kan, hoeft niet. 'De menstruatiecup is voor nu de beste optie,' aldus Peter. 'Hoewel veel mensen dat ook niet prettig vinden, vooral jonge meiden die nog niet seksueel actief zijn durven dat vaak nog niet aan. Toch is het een duurzame en veilige optie.'
Lees ook: Bloed eerlijk á la gen Z je menstruatie online knallen: hartstikke goed of liever niet?
Dan doen we 't zelf wel Volgens Peter wordt er überhaupt véél te weinig aandacht geschonken aan het vrouwelijk lichaam binnen de gezondheidszorg. 'Maar liefst 84% van de vrouwen ervaart een zorgelijk klachtenpatroon rondom hun menstruatie en cyclus. Dat is niet normaal. Je ziet het ook bij huisartsen, die eerder de Pil of pijnmedicatie voorschrijven dan grondig onderzoek te doen naar de klachten van de vrouw.' Denk je nu: is mijn menstruatie(cyclus) eigenlijk wel normaal? Tip van Flip, dan kun je deze test doen van het menstruatie-instituut, zodat je duidelijke inzichten krijgt over jouw klachten.
Conclusie: ja, we moeten ons best zorgen maken over de uitkomsten van dit onderzoek. En daar mogen we ons best wel over laten horen. Als er hogerop niet genoeg gedaan wordt om zulke problemen op te lossen, zullen wij des te harder moeten schreeuwen om hulp. Maar dat zijn we als vrouwen inmiddels wel gewend, niet?
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.