Entertainment
Deze tien boeken uit de NYT-top 100 lijst zijn het écht waard om te lezen
Gepubliceerd op
21 juli 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
21 juli 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Recent heeft de New York Times - je weet wel, dat Amerikaanse dagblad - een lijst uitgebracht met de 100 beste boeken uit de 21e eeuw. 503 (!) schrijvers, dichters en andere boekspecialisten hebben gestemd op hun favorieten, maar welke boeken uit die lijst zijn het nou écht waard om te lezen?
Mocht je een lange vlucht op de planning hebben staan, of wil je lekker een paar uur met een boek in je handen met je bakkes in de zon liggen, dan zijn deze tien klassiekers het waard om in je koffer te stoppen.
1. De geniale vriendin - Elena Ferrante We beginnen gelijk met een knaller, want deze stond bij NYT op nummer één. Het is het eerste boek van een vierdelige serie van de Italiaanse auteur, dat gaat over twee jonge meisjes in de jaren '50 die opgroeien in een arme en gewelddadige buurt van Napels, Italië. In die tijd was het ondenkbaar dat meisjes hun tijd verspillen met school en leren. De superslimme Lila moet van school om te werken, en trouwt jong. Elena mag wel blijven leren, maar ze ziet dat Lila veel slimmer, veel wilder en veel mooier is dan zij. Het is een verhaal over kunst, politiek, klasse en gender, maar vooral over vriendschap en opgroeien.
2. Laat me nooit alleen - Kazuo Ishiguro De nummer negen in de lijst is een indrukwekkend verhaal over leerlingen op een kostschool, die worden 'gekweekt' om later orgaandonors te worden. Ja, bah. De school lijkt op het eerste gezicht een goede plek, met veel aandacht voor kunst en literatuur, maar de kinderen leren niks over de wereld buiten de schoolgrenzen. Pas als Kathy, Ruth en Tommy de échte wereld betreden zien ze wat voor school Hailsham echt is. Een supergoede dystopische mysterie over liefde en met een goede laag kritiek op onze huidige maatschappij.
3. Witte tanden - Zadie Smith Dit boek stond op plek 31 in de lijst, en is een prachtig verhaal over vriendschap tussen de witte Londense Archie en Bengali moslim Samad, allebei veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Archie trouwt met Clara, een Jamaicaanse vrouw zonder tanden die half zo oud is als hij, en Samad wordt uitgehuwelijkt aan Alsana. De twee leven in een compleet andere wereld, ook al wonen ze allebei in Londen. Maar hun geschiedenis is met elkaar verweven, met hun vriendschap als rode draad.
4. Het vijfde seizoen - N.K. Jemisin Numero 44 uit de lijst is dit apocalyptische sci-fi fantasyverhaal, deel één van een triologie. Je volgt het verhaal van drie vrouwen, die wonen op een planeet met één groot continent. Eens in de paar eeuwen vindt er een rampspoedige klimaatverandering plaats, wat ze 'het vijfde seizoen' noemen. De vrouwen hebben speciale krachten die de natuur beïnvloeden, maar die ook voor aardbevingen kunnen zorgen. Een hartverscheurend verhaal over rouw, verlies en karakter, maar ook over klimaatverandering en onderdrukking, waarbij de natuur grote beschavingen wegvaagt.
5. De argonauten - Maggie Nelson Nummer 45 uit de lijst is een memoir te noemen. Nelson neemt je mee in haar relatie met de kunstenaar Harry Dodge, die genderfluïde is, en haar zwangerschap. Hoe is het om verliefd te worden buiten de norm? En om buiten die norm een gezin te stichten? Ze behandelt queer identiteit, genderpolitiek en de betekenis van familie: een pleidooi voor vrijheid voor ieder individu.
Lees ook: Boekenwurmen opgelet: deze boeken passen het beste bij jouw sterrenbeeld
6. Persepolis - Marjane Satrapi Deze graphic novel - oftewel een stripverhaal met het karakter van een roman - is getekend in zwart-witte panelen, en bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over het leven van de auteur, toen ze zes tot veertien jaar oud was, tijdens de Iraneese Revolutie. Het verhaal is een aangrijpende blik op de oorlog met Iraq en de Islamitische Revolutie vanuit het oogpunt van een kind. Je zal huilen, je zal lachen, en het zal je goed aan het denken zetten over de invloed van oorlog en conflicten op de mensheid.
7. De vlammenwerpers - Rachel Kushner Deze roman heeft plek 56 gekregen van NYT, en gaat over de jonge kunstenares Reno, die in 1975 naar New York gaat om haar droom te verwezenlijken: ze wil kunst maken met snelheid en motoren. Fokking vet. New York is dé plek voor dat soort bizarre ideeën, want daar vervaagt de grens tussen performance en het echte leven. Ze krijgt een affaire met Sandro Valera, een kustenaar uit een rijke Italiaanse familie die een motorenfabriek bezit. Maar in Italië raakt ze verweven in een radicale politieke beweging.
8. De vriend - Sigrid Nunez Een verhaal dat je écht niet wil missen. Het stond op nummer 68, maar verdient wat ons betreft een plek veel hogerop. Een vrouw verliest onverwacht haar beste vriend en literaire mentor, en wordt opgezadeld met zijn hond: een enorme Deense dog die niets begrijpt van de plotse verdwijning van zijn baas. Bovendien mag de vrouw wettelijk helemaal geen hond hebben in haar minuscule appartement in New York. In haar zorg voor het beest raakt ze helemaal geïsoleerd van de buitenwereld, en verliest ze zichzelf in rouw en verdriet.
9. Orkaanseizoen - Fernanda Melchor Plek 82 op de lijst speelt zich af in het Mexicaanse dorpje La Matosa, waar het lijk van een heks is gevonden, vermoord... In het dorp ontstaat een wolk aan geruchten, verdenkingen en beschuldigingen. Veel weten ze niet over de heks, behalve dat ze ooit een flink fortuin zou hebben geërfd, en dat ze werd omringd door duistere en mysterieuze figuren, zoals een man op zoek naar cocaïne en jonge vrouwen die een abortus willen. Wat is het gevolg van bijgeloof, armoede en onwetendheid, en het allergrootste probleem van Zuid-Amerika: femicide.
10. Detransitie, baby - Torrey Peters De allerlaatste vonden we op 87 uit de NYT-lijst. Reese, een transvrouw, was ontzettend gelukkig met haar vriendin Amy, ook een transvrouw, in New York. Het enige dat nog miste was een kind. Maar dan besluit Amy om in detransitie te gaan - dus om weer als man door het leven te gaan - als Ames, en de relatie valt in duigen. Maar Ames is helemaal niet zo gelukkig als hij dacht, en ineens is zijn nieuwe liefde Katrina zwanger. Hij gooit een onconventioneel plan op: wat als ze het kind met z'n drieën opvoeden?
Zo, als je je nu nog verveelt deze zomer weten wij het ook niet meer. Veel leesplezier!
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.