Kakken na koffie: dit is waarom je na een bakkie pleur naar de wc moet

Body & Mind

Kakken na koffie: dit is waarom je na een bakkie pleur naar de wc moet

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het is maar goed dat koffiecorners vaak een wc hebben, want na die driedubbele cappuccino is een bezoekje plegen en een nummertje twee uit de kast trekken niet zo gek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat koffie drinken ervoor zorgt dat je naar de wc moet. Maar waarom heeft koffie een laxerend effect?

Niet cafeïne Vaak wordt er gedacht dat het ik-moet-poepen-gevoel komt door de cafeïne. Maar uit onderzoek van de Medical Branch van de Universiteit van Texas heeft het met bacteriën, de darmen en de manier waarop de darmen samentrekken te maken. De onderzoekers voerden experimenten uit op ratten, die ze drie dagen lang koffie lieten drinken. Gewoon een bakkie zwart goud. Een matcha latte of een dubbele espresso zat er niet in voor de beesten. Tijdens deze periode zagen de onderzoekers dat er meer samentrekkende bewegingen optraden, ongeacht of er cafeïne in de koffie zat. Ook mengden ze de uitwerpselen van de ratten met de koffie in een petrischaaltje. Ze merkten dat het aantal bacteriën was afgenomen. Ook hier maakte de aanwezigheid van cafeïne geen verschil. Dat is dus de reden van het omhooglopende aantal wc-bezoekjes na de koffiebreak op het werk. De koffie zorgt ervoor dat er bacteriën afgebroken worden en je die wil uitpoepen. Of dit de afbraak van goede of slechte bacteriën betekent moet nog onderzocht worden.

Lees ook: Eindelijk opheldering: de mannengriep is een hoax en is de schuld van schoonmoeders in het bijzonder

Of toch wel? Uit ander onderzoek blijkt dan weer dat cafeïne wél een rol speelt. Satish Rao, directeur van het Digestive Health Center aan Georgia Regents University, onderzocht een team twaalf mensen die cafeïne, decaf en heet water dronken en een burger van 1.000 calorieën aten. De koffie met cafeïne bleek dezelfde invloed te hebben op de darmen als de burger. Ze hebben hier een theorie voor: slechts enkele minuten nadat je koffie drinkt, bereikt de vloeistof je maag. De productie van bepaalde hormonen, zoals motiline (zorgt voor samentrekkingen) en gastrine (zorgt voor uitscheiden van maagzuur) zorgen voor het moment waarop je voelt dat je moet. 

Ochtendkak Waarom je dan vaak 's ochtends naar de wc moet? 'Je dikke darm is 's ochtends twee keer zo actief dankzij je biologische klok. Voeg daar je ontbijt aan toe, en je eerste kopje koffie – twee dingen die je dikke darm beïnvloeden – en je snapt meteen waarom je snel naar het toilet moet,' vertelt Satish Rao aan Men's Health. Weten we dat ook weer.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen