Body & Mind
Baarmoeder-mythes: deze 10 dingen moet je weten over HPV
Gepubliceerd op
3 februari 2023 om 08:00
Gepubliceerd op
3 februari 2023 om 08:00
Als je de big 3-0 bent gepasseerd word je opgeroepen voor het HPV-onderzoek. Met een uitstrijkje wordt dan iedere vijf jaar onderzocht of de boel nog een beetje gezond is beneden. Het virus kan namelijk zorgen voor baarmoederhalskanker, en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Ondanks dat 80 procent van de mensen besmet is met HPV (oftewel het Humaan Papilloma Virus), bestaan er nog steeds veel misvattingen over het virus. Wat is nu waar? We hebben het voor je opgezocht.
1. Van HPV krijg je kanker HPV komt voor in meer dan 100 verschillende typen. Over de meeste soorten hoef je je helemaal geen zorgen te maken, maar helaas zijn er wel een aantal high risk types die kunnen leiden tot kanker. Het is dus wel belangrijk om je voor de zekerheid altijd even te laten controleren. Better safe than sorry.
Lees ook: Spiraal kwijt door de menstruatiecup: 'Ik schrok me rot, hoe lang was dit al het geval?' 2. HPV is een zeldzaam virus Vier op de vijf mensen (80 procent dus) krijgen eens in hun leven HPV. De kans dat je een keer geïnfecteerd wordt met het virus is dus groter dan dat dit niét gebeurt. Maar geen zorgen, de meeste infecties kunnen geen kwaad en verdwijnen gewoon weer vanzelf.
3. Je moet je zorgen maken over HPV Baarmoederhalskanker wordt in 99,7 procent van de gevallen veroorzaakt door HPV. Dit klinkt een beetje verontrustend, maar het betekent niet dat 99,7 procent van de mensen met HPV ook daadwerkelijk kanker krijgt.
4. HPV herken je aan de symptomen Als je besmet bent met HPV heb je meestal geen last van symptomen. Het kan dus zomaar zijn dat je het virus meedraagt zonder dit te weten. Zo nu en dan een check-up bij de huisarts is daarom altijd verstandig.
5. Alleen vrouwen krijgen HPV Mannen kunnen ook HPV krijgen. Baarmoederhalskanker komt natuurlijk alleen voor bij vrouwen, maar het virus kan ook leiden tot andere soorten kanker, zoals hoofd- en nekkankers.
6. HPV komt alleen voor bij jongeren Het virus komt voor op alle leeftijden, en kan zelfs zo'n 20 jaar in je lichaam blijven hangen. Als je al jaren samen bent met je partner en hij blijkt HPV te hebben, betekent dit dus niet gelijk dat hij is vreemdgegaan.
7. Je krijgt geen HPV als je hiertegen bent ingeënt Als je bent ingeënt tegen HPV loop je alsnog een kans om het virus te krijgen. De inenting beschermt je namelijk niet tegen alle typen HPV.
8. Je kan het risico op HPV niet beïnvloeden Door te roken kan je de kans op HPV vergroten. Het immuunsysteem rond de cellen van de baarmoederhals kunnen verzwakken, waardoor het moeilijker wordt om HPV-infecties te voorkomen en te bestrijden. Lees ook: Over deze onderwerpen piekeren we het meest (en dat is zonde) 9. HPV voorkom je door met condoom te vrijen Met een condoom ben je niet voor de volle 100 procent beschermd tegen HPV. De kans op besmetting is absoluut kleiner, maar HPV kan ook worden overgedragen via de genitale delen die niet zijn bedekt door de condoom.
10. Je kan geen HPV krijgen als je gezond leeft Een gezonde levensstijl is geen garantie voor bescherming. Gezond eten en regelmatig sporten zorgen wel voor een beter immuunsysteem, maar de enige manier om HPV zeker te voorkomen is door helemaal geen seks te hebben. En of dat nu een optie is?
Bron: Cosmopolitan.uk
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.