Over deze onderwerpen piekeren we het meest (en dat is zonde)

Body & Mind

Over deze onderwerpen piekeren we het meest (en dat is zonde)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 januari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Roger Neve

Gepubliceerd op

23 januari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Roger Neve

Ja hoor, lig je wéér wakker omdat je hoofd met je aan de haal gaat. Piekeren kan nuttig zijn, maar er zijn grenzen.

Met een beetje piekeren is niks mis. Sterker nog, we kunnen niet zonder. Gepieker kan je aanzetten tot actie (laat ik het toch maar goed maken met die vriendin) en het maakt je duidelijk wat je nou belangrijk vindt in het leven.

Sla niet door Maar beperkt het je leven, ben je te streng voor jezelf en sla je erin door, dan mist het z’n doel. Susie Moore is lifecoach en confidence coach (only in America) en stelde een lijst samen met acht veel voorkomende en – let op – onzinnige piekeronderwerpen. Komen ze.

Ik kan geen vrij nemen van mijn werk Nou, vriendin, dat kan best hoor. Als jou morgen iets overkomt (even afkloppen) gaat het werk ook gewoon door. Die twee weken overleven ze heus wel. Ook CEO’s en onze minister-president gaan af en toe op vakantie.

Die droombaan kan ik nooit bereiken Het is soms makkelijker om niet te gaan voor wat je écht wil, in plaats van het risico te lopen dat je teleurgesteld raakt. Maar, zoals Moore zegt: dreams never die. Leuk dat je succesvol advocaat bent geworden, maar niet als je eigenlijk schrijver wil zijn.

Help, ik moet speechen in het openbaar Zelfs de zelfverzekerdste mensen kan het zweet hiervan over de rug lopen. Onthou: het hoeft niet perfect, maar je kunt wel beter worden. Ga op les, film jezelf (cringe), oefen. Moet jij eens opletten wat er gebeurt.

Als ik succes heb, vinden anderen me vast arrogant Heb je een dikke bonus binnengeharkt, hang je het maar niet aan de grote klok omdat anderen je arrogant zouden kunnen vinden. Maar draai het eens om: wie weet inspireer je ze wel. Heeft iemand je lief, dan support hij of zij je. De rest kan een bepaalde vinger krijgen.

Hij/zij houdt niet echt van me Een fundamentele menselijke angst: als mensen de ‘echte ik’ kennen, vinden ze me vast niet leuk. Het helpt om te bedenken dat heel veel anderen deze diepe overtuiging ook hebben.

Lees: Melissa had altijd pijn na het drinken van alcohol. Dat bleek kanker

Wat zullen mensen ervan vinden als ik… …ga scheiden. Mijn baan opzeg. Geen kinderen wil. Moore’s advies: een derde van de mensen zal je aardig vinden, een derde niet en nog een derde heeft geen mening over je. Focus op de eerste groep. Je kunt nou eenmaal niet iedereen tevredenstellen. Overigens zijn mensen veel minder met je bezig dan je denkt.

Ik kan het toch niet uitmaken? Tja, verandering is soms eng. Maar terugkijken op een leven dat je niet leuk vond, is ook geen feest.

Ik ben nog niet klaar voor de volgende stap Op heel veel dingen kun je je niet voorbereiden. Pas als je de stap gezet hebt, weet je of iets bevalt. Nieuwe uitdagingen laten je groeien en in veel gevallen kun je nog terug, knoop dat maar in je oren.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Maak het gezellig in huis