Body & Mind
'Waarom jezelf dit aandoen?': hoe goed zijn deze bizarre diëten nou écht voor je?
Gepubliceerd op
9 mei 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Lara Steenvoorden, fotografie Frank Brandwijk
Gepubliceerd op
9 mei 2024 om 20:00
Bron / Fotografie
tekst Lara Steenvoorden, fotografie Frank Brandwijk
Van het eten van een lintworm tot aan het atten van glaasjes sherry: door de jaren heen hebben heel wat voedingsdeskundigen én -gekkies bijzondere diëten bedacht. &C zette er in de Fokking Makkelijk Fit-special een aantal voor je op een rijtje, en je leest hier een preview.
We zijn al eeuwenlang bezig met onszelf in bochten wringen om gewicht te verliezen. In de renaissance gaf een Italiaan met uiteraard de naam Luigi in 1558 het eerste dieetboek ooit uit. Hij was zwaarder dan gezond voor hem was en zette zichzelf op een dieet van maximaal 400 gram voedsel en een halve liter wijn per dag. Klinkt als daverend succes, niet? Het inspireerde in elk geval een heleboel anderen om het beter te doen.
Tal van (soms controversiële) afslankmethodes volgden, zoals het montignacdieet, Weight Watchers en Atkins. Maar de dieetgekte begon volgens diëtist Mary Stottelaar, van puurgezond.nl en auteur van het boek 7 inzichten voor een blijvend goed gewicht, pas écht proporties aan te nemen met de opkomst van televisie en magazines waarin supermodellen en celebs centraal staan. Wie wil er nu niet een nieuw dieet proberen, als het je belooft dat je er dan uit komt te zien als Twiggy?
Gek, gekker, gekst Het feit dat jouw beste vriendin in vijf dagen tijd een broekmaat in omvang terugging, wil niet zeggen dat haar houtje-touwtje-dieet veilig, effectief of duurzaam is. Om de boel in perspectief te plaatsen, lezen diëtisten Ruby Berkhof van hetpersoonlijkedieet.nl en Mary mee. Zij geven hun ongezouten mening en advies over een aantal van de gekste diëten die er op het internet te vinden zijn. Ook geven zij ze een cijfer op een schaal van 0 (absoluut niet doen) tot 10 (ultieme aanrader).
Lees ook: Arie Boomsma wilde niet meer altijd met sixpack op de foto: 'Het werd echt een running gag'
3/10 Olvarit-dieet Je eet potjes babyvoeding. Dat is het. Veertien potjes gedurende de dag en dan een lichte avondmaaltijd. Het dieet, dat naar verluidt werd gevolgd door Lady Gaga en Gwyneth Paltrow, werd bedacht door de controversiële Hollywood-trainer Tracy Anderson, die later ontkende dat ze er iets mee te maken had. Ongezond is het dieet niet, want anders zouden baby’s die potjes ook niet voorgeschoteld krijgen. Toch?
Mary: 'Waarom jezelf dit aandoen? Bovendien is het niet waar dat het gezond is, omdat het ook voor een baby gezond is. Baby's hebben heel andere behoeftes dan jij als volwassene. Zo zijn de porties te klein voor jou als volwassene en bestaat babyvoeding uit veel meer eiwitten, omdat de focus bij de kleintjes op groeien ligt. Als volwassene wil je trouwens gewoon op je voeding kauwen, omdat je zo een opgeblazen gevoel voorkomt en je sneller een voldaan gevoel hebt.'
0/10 Lintwormdieet Lees niet verder als je een zwakke maag hebt. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er reclame gemaakt voor het lintwormdieet. Dat mensen dit shockerend vonden, is een understatement. Je slikt namelijk een pil door met daarin zo'n vieze kruiper en die eet in jouw buik alles op wat jij naar binnen werkt. Je zou er razendsnel kilo's mee verliezen. Dit is geen dieet, maar een worminfectie. En hoe krijg je zo'n ding eruit? Met medicijnen, geduld en een toiletbezoek.
Mary en Ruby: 'NEE!'
5/10 Raw food-dieet Je eet alleen rauw voedsel. De meeste rauwe, eetbare voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën en veel water en vezels, dus volgens klinische onderzoeken krijg je relatief weinig calorieën binnen en val je af.
Mary: 'Je eet bij dit dieet alleen maar groente, fruit en noten. Op zich zijn dat gezonde voedingsmiddelen, maar je hebt ook eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis of zuivel nodig. Ook heb je vetten nodig. Als je dit dieet lange tijd volgt, ontstaan er tekorten aan eiwitten, vitamines en mineralen. Het is overigens niet waar dat voedsel door het te koken of op een andere manier te bewerken minder voedzaam wordt.'
Lees ook: Waarom je vandaag nog wil stoppen met sporten op een lege maag
9/10 Het achtuurdieet Nee, dit is niet eten tijdens het Journaal. Dit is intermittent fasting in een notendop. Je eet binnen acht uur op een dag en verder hou je die mond gesloten.
Mary: 'Wist je dat je wel 250 eetbeslissingen op een dag neemt? Door de eettijd te beperken, maak je dus minder keuzes en krijg je vanzelfsprekend minder calorieën binnen. Probeer wel in die acht uur twee of drie gezonde maaltijden te nemen, want je hebt wel eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels nodig om je lichaam optimaal te laten functioneren.'
Nog meer analyses over de meest bizarre - maar ook verrassend goede - diëten lees je in &C's Fokking Makkelijk Fit-special die nú in de winkels ligt. Of haal 'm gewoon hier:
Shop hier de nieuwste editie
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.