Body & Mind
Dít type werknemer loopt het meeste risico op een burn-out
Gepubliceerd op
16 mei 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Myrthe Giesbers
Gepubliceerd op
16 mei 2024 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Myrthe Giesbers
Op de weg naar succes ligt een burn-out al snel op de loer. Vooral als je alle ballen hoog wil houden - zowel zakelijk als privé. Maar wanneer is het te veel? Dat verschilt per persoon. Het is lastig te zeggen wie het meest vatbaar is, maar een bepaald type werknemer krijgt vaker met een burn-out te maken. Wat zit daarachter?
De grootste kans op een burn-out heb je als sandwich medewerker. Nee, dat heeft niets te maken met je lunch. Een sandwich medewerker, ook wel middenmanager genoemd, zit namelijk tussen de lagen in: je hebt mensen boven én onder je.
Middenmanagers hebben vaak beperkte autoriteit, maar worden wel verantwoordelijk gehouden voor resultaten. Dit kan voelen alsof je klem zit tussen twee tegenstrijdige eisen - je wordt letterlijk gesandwiched door je baan. En dat heeft gevolgen: onderzoek toont aan dat dit type werknemer het grootste risico loopt op een burn-out.
Hoe zit dat dan? Waarom zijn zij juist zo kwetsbaar? Ja, middenmanagers hebben vaak een chique titel en meer verantwoordelijkheden, maar missen wel de middelen of invloed om hun werk goed te doen. Ze moeten dus maar een beetje balanceren tussen de behoeften van hun team en de eisen van het hoger management, dat kan een flinke uitdaging zijn.
Optelsom Vaak leidt dit tot dingen als frustratie, rusteloosheid, moeite met concentratie en een gevoel van falen. Bijna driekwart van de middenmanagers geeft zelfs aan zich vaak of altijd overweldigd, gestrest of uitgeput te voelen door het werk. Tel daarbij zorgen van buitenaf op, zoals financiële druk of het hebben van kinderen, en dan wordt het soms gewoon te veel.
Jezelf op nummer één Wat kun je doen als je je in een kwetsbare positie bevindt? Allereerst: zet je eigen welzijn op de eerste plaats, adviseert psycholoog Lauren Appio aan HuffPost. Natuurlijk is het belangrijk om je werk serieus te nemen, maar vergeet niet: jij komt altijd eerst.
Daarnaast helpt het om de grenzen van jouw invloed als middenmanager te begrijpen. Ja, je kunt invloedrijk zijn, maar je hebt geen controle over het gedrag van anderen - niet van je teamleden en niet van je leidinggevenden. Therapie of coaching kunnen je helpen dit te herkennen en accepteren. Bovendien kan het nuttig zijn om met je leidinggevenden te praten als je denkt dat de huidige situatie verbeterd kan worden.
Nee, het is zeker niet altijd makkelijk, maar vergeet niet: je doet het fantastisch. Geef jezelf gerust eens een schouderklopje. En waarom zou je niet even goed voor jezelf zorgen? Trakteer jezelf op een heerlijk etentje of een dagje shoppen - je hebt het verdiend!
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).