Grote kans dat jij dit ook doet tijdens je hond uitlaten, terwijl-ie dat helemaal niet leuk vindt

Lifestyle

Grote kans dat jij dit ook doet tijdens je hond uitlaten, terwijl-ie dat helemaal niet leuk vindt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

18 mei 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

18 mei 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

De hond uitlaten. Het is altijd goed voor je, soms is het leuk, soms is het heel leuk en soms wil je liever op de bank blijven zitten met de zak Hamka's die je net hebt opengetrokken. Toch ga je, maar de kans is groot dat je dan iets doet waar je hond helemaal niet blij van wordt.

Lichamelijke beweging is heel belangrijk voor de viervoeters. Niet alleen omdat ze anders je toko onder pissen, maar ook omdat het ze fit houdt en zowel mentaal als sociaal stimuleert. Hetzelfde geldt trouwens voor ons tweevoeters, want - voor iedereen die daar nog niet van op de hoogte was - je hebt inderdaad meer aan een rondje stappen zetten dan die zak leegeten. En niet alleen lichamelijk, je hond vrolijk zien ronddartelen op zo'n rondje brengt onze stresslevels omlaag. Hond blij, jij blij, de wereld is prachtig, toch?

Lees ook: Poes Lilly heeft obesitas, en moet op dieet: 'Van zo'n dame als ik kun je toch geen genoeg krijgen?'

Mwa. We leven namelijk in een tijd waarin smartphones aan handen vastgelijmd zitten, óók tijdens de quality time met onze labrador. Kijk maar eens om je heen als je door een park loopt. Waarschijnlijk heb ook jij je meer dan eens schuldig gemaakt aan het even snel checken van je WhatsApp, mailbox of Instagram terwijl je je hond aan het uitlaten was. Of nog iets onschuldiger: een koptelefoon en podcast opzetten. Ken beuren, maar je doggo is daar dus niet zo blij mee. Gevaar op de loer Allereerst omdat het je hond in gevaar kan brengen. Saai argument, wel waar. Door die afleiding let je minder op jullie omgeving, die eventuele bellende (race)fietsers, giftige zooi als chocolade op de stoep of andere grommende honden kan bevatten. Hetzelfde geldt voor signalen die jouw hond afgeeft, zoals angst of zenuwen. Ook triggers als katten kun je eerder spotten als je bewust aanwezig bent, zo kun je bijvoorbeeld snel je hond afleiden of een andere straat inslaan. Scheelt jou weer een lamme arm van al dat trekken aan die lijn. Lees ook: Eerste hulp bij honden: zo weet je of je hond ergens pijn heeft Tussenkop Ten tweede is dat blokje om belangrijk voor de band tussen jou en je hond. Door alle aandacht voor je viervoeter en jullie blokje om te hebben, luister je beter naar 'm. Je gaat beter begrijpen wat-ie wel en niet fijn vindt, wat z'n behoeften zijn en hoe z'n persoonlijkheid in elkaar zit, en dat alles komt jullie band ten goede. En dat die band goed zit, dat heeft dan ook weer een heleboel voordelen voor jullie allebei. Denk aan emotioneel welzijn en algehele tevredenheid boosten, eenzaamheid verminderen, empathisch vermogen verbeteren en zelfvertrouwen laten groeien. Kortom: dingen die je wil. Die telefoon of andere vorm van afleiding? Het kan dus helemaal geen kwaad om die achterwege te laten. Bovendien: je lijkt veel interessanter als je níet meteen op al die appjes of mails reageert, toch? Jij blij, hond blij, wereld toch best mooi.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur