Body & Mind
De vrijdagvraag: wat is eigenlijk een brainfreeze?
Gepubliceerd op
17 mei 2024 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
17 mei 2024 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Soms komt er ineens een vraag in je op waarvan je denkt: heel interessant, maar héél random. Omdat we dit op de &C-redactie om de haverklap hebben, besloten we zulke vragen tot 'vrijdagvragen' te bombarderen. Vandaag is het vrijdag, dus vertel op: wat is nu eigenlijk een brainfreeze?
Beeld je in: je zit op een zonnig terras aan de boulevard, genietend van een ijskoude cocktail, wanneer plotseling een scherpe hoofdpijn opduikt. Oei, brainfreeze. Maar wat is dat eigenlijk? Want je brein kan niet echt bevriezen, toch?
Sphenopalatine ganglioneuralgia Ja, het scoort misschien hoog bij Scrabble, maar het is vooral een mondvol. Dit medische tongbrekertje staat beter bekend als brainfreeze of ijshoofdpijn. Het beschrijft die korte, intense pijn die je achter je voorhoofd en bij je slapen voelt wanneer je te snel iets kouds consumeert. Gelukkig verdwijnt deze pijn net zo snel als hij opkomt.
Lees ook: De vrijdagvraag: wie is Joost in de uitdrukking 'Joost mag het weten'?
De oorzaak? Eh… Wetenschappers zijn het, zoals gewoonlijk, niet helemaal eens over wat precies die pijn veroorzaakt. Maar één ding is zeker: een belangrijke hersenzenuw, de drielingzenuw, speelt een grote rol.
Zodra koude lucht deze drielingzenuw - de verbinding tussen je mondholte en je hersenstam - raakt, treedt er een reactie op. Die kou zorgt er namelijk voor dat de nabijgelegen bloedvaten zich vernauwen, waarna ze snel warm bloed naar je hersenen pompen om te voorkomen dat deze bevriezen. Of de pijn nu komt door de zenuwprikkeling of de bloedvaten die samentrekken? Daarover zijn de meningen nog verdeeld.
Zo kom je er vanaf Last van een brainfreeze? Geen nood. Tip van Flip: druk zo snel mogelijk je warme duim of tong tegen je gehemelte. Dit warmt de zenuw snel op en je hoofdpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of, doe rustig aan met die ijskoude drankjes. Sip langzaam en geniet meer – bespaar je nog geld ook.
delen
Ilse Derix
InstagramIlse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).