Waarom je vandaag nog wil stoppen met sporten op een lege maag

Body & Mind

Waarom je vandaag nog wil stoppen met sporten op een lege maag

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

6 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

6 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, totdat we vroeg opstaan om te sporten. Dan schiet het er vaak bij in. Maakt jou het uit, waarschijnlijk verbrand je zo toch meer vet. Leuk bedacht, maar wij komen die bubbel van je effe doorprikken.

Sommige mensen moeten er niet aan denken, zonder ontbijt op die loopband. Ze worden misselijk, duizelig of hebben gewoon simpelweg honger. Snappen wij. Maar je hebt ze er tussen zitten – van die mensen die gerust op een lege maag gaan trainen. Deze is voor jullie.

Sporten op een lege maag Het zit zo. In de ochtend zijn de koolhydraatreserves in je lichaam laag. Logisch na het slapen: je hebt gisteren pas voor het laatst iets gegeten en je lichaam heeft nu dus nog maar weinig energie over. Eet je niet, dan ga je met die lege reserves naar de sportschool. Toch forceer jij je lichaam om te presenteren om acht uur 's ochtends en dus moet die energie ergens anders vandaan gehaald worden, namelijk bij de vetten.

Je hebt dus gelijk: je verbrandt inderdaad meer vet tijdens het sporten. Maar of je er ook sneller door afvalt, is een ander verhaal. Gewicht verliezen draait namelijk om minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. Dus ook al verbrand je meer vet, dan betekent dit niet dat je ook meer calorieën verbrandt.

Lees ook: De meeste mensen verkleuren niet op het strand en dit is waarom

Doe maar niet  Sporten op een lege maag kan er zelfs juist voor zorgen dat je méér moeite hebt met afvallen. Het is simpel: hoe intensiever en langduriger de training, hoe meer calorieën je verbruikt, maar jij staat met lage koolhydraatreserves in de sportschool. Daardoor kun je waarschijnlijk minder intensief en lang sporten en dus ligt het aantal verbrande calorieën lager. Dit weegt niet op tegen het vet dat je nu méér verbrandt tegenover wanneer je wel ontbijt. 

Ook als spierbehoud een belangrijk onderdeel van jouw fitness journey is, is het een slecht idee om het ontbijt over te slaan. Want naast vetten breekt het lichaam ook spieren af als er geen koolhydraten zijn. Sporten op een lege maag stimuleert namelijk de afgifte van het stresshormoon cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.

Lees ook: Met deze spiegel zie je hoe je er écht uit ziet

Eet effe wat Afbraak van de spieren waar je in de sportschool zo hard voor hebt gezwoegd, verminderde sportprestaties én je verbrandt minder calorieën. Eet de volgende keer dus gewoon effe wat voor het sporten. Bij een cardiotraining kan dat tot twee uur van tevoren en bij krachttraining tot een uur. En iets lichts tussendoor kan altijd nog, zoals een appel of wat yoghurt. Maar ga niet meer met je goede gedrag naar de sportschool zonder te eten – daar schiet je precies niks mee op.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur