Aha, dit is waar dat zakje in je broekzak voor is (en andere onnodige dingen aan je kleding die je nog niet wist)

Style

Aha, dit is waar dat zakje in je broekzak voor is (en andere onnodige dingen aan je kleding die je nog niet wist)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 mei 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

In het kader van 'dingen die niet nodig zijn om te weten maar wel leuk zijn om te vertellen op een tegenvallende verjaardag': dít is waar dat kleine zakje in de broekzak van je spijkerbroek voor is.

Soort party trick, maar dan anders. En we hebben er nog meer voor je.

Mini broekzak Je weet wel, dat kleine zakje aan de voorkant van je spijkerbroek, boven de rechterzak. Er passen een paar euro's of pepermuntjes in, maar dan wel met het risico dat je ze er nooit meer uit krijgt. Dat zakje bestaat al sinds 1873, het jaar dat jeansmerk Levi's patent aanvroeg op de spijkerbroek. En niet omdat men er toen al pepermuntjes in propte, maar omdat ze in de negentiende eeuw voorlopig nog geen telefoon in hun zak hadden om de tijd te checken. Het polshorloge was ook nog niet populair. Wat men wel gebruikte? Zakhorloges. En die kon je zo in dat op maat gemaakte broekzakje schuiven, terwijl die goed werd beschermd door de stevige spijkerstof. Kei handig – maar zolang de zakhorloges niet weer booming worden, blijven wij er losse euro's in proppen. Ook handig.

Achter de rits van Flip Grote kans dat je er nog nooit goed naar hebt gekeken, maar wedden dat de letters 'YKK' op de rits van je spijkerbroek staan? Die staan voor het tachtig jaar oude Japanse bedrijf Yoshida Kogyo Kabushikikaisha. Als 's wereld grootste producent van ritsen is het bedrijf goed voor zo'n negentig procent van alle ritsen wereldwijd. En merken als Louis Vuitton en Ralph Lauren gebruiken 'm ook gewoon. Draag je toch bijna een designeritem. Is dit manifesteren?

Lees ook: 10 plekken in huis die je altijd vergeet schoon te maken

Veterfeit Nog zoiets onnodigs: de naam van het harde stukje aan het uiteinde van veters. Maar hij is er wel. Ben je begin twintig of zijn jouw kinderen geboren na 2009, dan ken je hem waarschijnlijk al door de animatieserie Phineas and Ferb. De twee hoofdpersonen uit de serie maakten een lied om de naam van het uiteinde van veters onder de aandacht te brengen, en die schalde door menig huiskamer. De naam van dat ding? Een nestel. Weet je dat ook weer.

Warme voeten Er was ooit een tijd dat de techniek om stoffen te weven nog niet bestond en we nog nooit van katoen hadden gehoord. Men droeg toen sokken van dierenhuid, die rond de enkel werden vastgebonden. Ongemakkelijk idee, dat huid op huid, maar dat is waar de naam 'sokken' vandaan komt. De Grieken noemden het dierenhuid om onze voeten namelijk 'soccu's' – en daar ga je. 'Sokken' was born.

Kun jij effe mooi iedereen van z'n stoel afblazen tijdens die kringverjaardag. Wát een kennis.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur