Het is nu toch echt zeker: van kinderen krijgen word je sneller oud

Oh Baby!

Het is nu toch echt zeker: van kinderen krijgen word je sneller oud

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

14 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Gepubliceerd op

14 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Dat die slapeloze nachten en bakken vol stress niet goed voor je zijn kunnen moeders wel raden, maar uit onderzoek blijkt dat al tijdens de zwangerschap de toetakeling van het ouder worden begint: die negen maanden zwoegen en zweten versnellen gewoon je biologische klok.

Dat we sneller ouder worden is nooit leuk om te horen – maar dat dit komt door de zwangerschap is nog stommer. Je geeft leven, en dan wordt het ook nog 'ns van je afgepakt? Oneerlijk. Schiet nou niet gelijk bij elke grijze haar in de paniek, misschien is er wel een weg terug.

Lees ook: Mommy to be? Dit zijn de handigste apps voor als je zwanger bent

Tell me why Het heeft alles te maken met je cellen: hoe meer je ervan hebt, hoe langer je blijft leven. Door het steeds vermenigvuldigen van deze toppers krijg je er dus makkelijk gezegd 'meer levens bij' - alleen zijn we helaas geen kat met negen levens. Hoe ouder je wordt hoe langzamer je cellen delen. Je genen, voeding en stress beïnvloeden hoe goed ze werken, maar wat heeft dat nou weer te maken met de zwangerschap? Dat weten alle slimme koppen van de Columbia Universiteit, zij zagen in 2005 dat vruchtbare vrouwen vaak korter en ongezonder leven. Om dit beter te onderzoeken zijn ze een tijdje bezig geweest: van 2005 tot 2014. Eerst onderzochten ze een groep jonge moeders in de Filipijnen, hier moesten de 20 tot 22-jarigen een enquête invullen en bloed afgeven. Tussen 2009 en 2014 ging de studie verder, er werd nu gekeken hoeveel kinderen ze hebben en hoe hun lichaam functioneert: de biologische leeftijd. Daar zagen ze dat vrouwen die vroeg zwanger waren biologisch gezien ouder zijn dan vrouwen die minder of geen kinderen hebben gekregen. Het is dus maar de vraag of je als gerimpeld omaatje lang in het bejaardenhuis zal zitten. Maarre, hoe weten ze dat dan? De wetenschappers vergeleken het afgenomen bloed van 2005 met dat van 2014. Hieruit konden ze zien dat het DNA van vrouwen met kinderen letterlijk ouder was dan de kinderloze vrouwen. Je baby negen maanden lang in je buik dragen blijkt zoveel energie te kosten, dat het een tol van je lichaam eist. Stress en andere factoren zoals gezondheid en levensstijl spelen hier ook een rol in. Zoals nachtenlang wakker liggen omdat je koter alleen kan slapen met zijn voeten in jouw gezicht, om maar een voorbeeld te noemen. Dit klinkt allemaal heel deprimerend, maar wellicht is er toch licht aan het einde van de tunnel. Nieuw onderzoek van Yale laat namelijk zien dat drie maanden na de bevalling het biologisch verouderen alweer afnam, met een verschil tot wel acht jaar in sommige gevallen. Zo zie je maar weer, misschien zie je er na de zwangerschap zelfs weer jaren jonger uit. Win-win.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen