Te ziek om naar school te gaan? Zo herken je het

Oh Baby!

Te ziek om naar school te gaan? Zo herken je het

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

13 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

13 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Je herkent het vast wel: je kind zit ziek met een snotneus en hoofdpijn op de bank. Een reden om het wat rustiger aan te doen, maar er zit een verschil tussen goed ziek en ‘niet helemaal lekker’ zijn. Hoe weet je wanneer je je kind beter thuis kan laten? Wij leggen het uit. 

Het is verleidelijk om je kind lekker een dagje thuis te laten. Onder de deken op de bank met een soepje, maar dat kan helaas niet altijd. Op een gegeven moment is er een toets of een opdracht die roet in het eten gooit. 

Lees ook: Deze kinderboeken uit je jeugd ben je sowieso vergeten (en kun je nu voor je kinderen kopen)

Aanstelleritis of echt ziek? Er zijn verschillende symptomen waarbij je toch maar beter je kind even thuis kunt houden:

1. Koorts Bij een temperatuur van 38 graden of hoger is het verstandig thuis te blijven. Koorts is namelijk vaak een teken van infectie. Wat dus wil zeggen dat je kind in het beginstadium van een ziekte is. Niet fijn om dan ook nog naar school te moeten. Bovendien: andere ouders worden er ook niet blij van als jouw bloedje dat van hen aansteekt.

2. Buikgriep Braken en diarree zijn geen levensbedreigende problemen, maar ze kunnen wel heel akelig zijn. Je wil natuurlijk niet dat je kind spugend in de klas laten zitten, dat is zowel voor de juf die het moet opruimen als voor je eigen schat die zich hondsberoerd voelt vervelend. Daarnaast is buikgriep enorm besmettelijk, des te meer reden om niet naar school te gaan.

3. Langdurig hoesten Een hoestbui hier en daar kan weleens voorkomen, maar als een hoest lang aanhoudt is het niet fijn om buiten de deur te zijn. En dit is al helemaal als het gepaard gaat met keelpijn, onregelmatige ademhaling of pijn op de borst. 

Hup, toch maar naar school Of je de keuze maakt om je kind niet ziek te melden verschilt per situatie. Zo kan je kind ‘schoolziek’ zijn vanwege een slecht humeur of een nare situatie. Het is belangrijk om snel uit te vogelen of er echte klachten zijn, of dat het een baaldag is. Daarom is het belangrijk samen goed te ontbijten en klaar te maken, met bijvoorbeeld muziek of cartoons op de achtergrond. Zo kom je er al snel achter of je kind zich even niet zo lekker voelt, of echt niet naar school kan. 

Dus, inderdaad te ziek om naar school te gaan? Niets helpt natuurlijk zo goed als thuis lekker vertroeteld worden. En daar geniet je zelf misschien nog wel het meeste van.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen