Shit, het speelgoed dat Temu verkoopt blijkt nog veel gevaarlijker dan we dachten

Oh Baby!

Shit, het speelgoed dat Temu verkoopt blijkt nog veel gevaarlijker dan we dachten

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

25 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

25 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De Chinese webwinkel Temu is de walhalla van goedkope producten, ze hebben letterlijk álles. Ook speelgoed. Een hele kinder-keukenset inclusief kookeiland voor 7 euro, of honderd bouwblokken voor 5 euro: je kan het zo gek niet bedenken of de winkel heeft het. Te mooi om waar te zijn? Ja, want dit speelgoed blijkt gevaarlijker dan gedacht.

Volgens de brancheorganisatie voor de Europese speelgoedindustrie (TIE) voldoet 95 procent van de speeltjes op de website niet aan de veiligheidsvoorschriften. Achttien van de negentien onderzochte producten vormden zelfs een groot veiligheidsrisico voor kinderen. Die zelfrijdende auto van je kind gaat eigenlijk veel te hard, en het nepgereedschap zou zo een echte muur kunnen uitbreken.

Alarmbellen rinkelen De uitkomst van het onderzoek shockeerde de organisatie enorm. Ten eerste mocht geen van de spullen legaal in Europa worden verkocht: red flag numéro uno. Daarnaast bleek al het speelgoed hartstikke onveilig. 'Deze spullen leven niet op tot de veiligheidsstandaards en zijn daardoor een significant risico voor kinderen. Met de spullen spelen kan leiden tot gevaar,' laat de organisatie in een persbericht weten. 

Lees ook: Gek op Disney? Hier scoor je een Stitch-knuffel voor een prikkie

Kinderen kunnen zich snijden, zichzelf wurgen en stikken in onderdelen. Een babyrammelaar had zelfs randen scherp genoeg om je koter in de mond te snijden. Bovendien had een slijmkit 11 keer meer Borium (een metaalachtige stof) dan Europees toegestaan is. 

Voor een prikkie Het is natuurlijk hartstikke verleidelijk om bij Temu te bestellen. De boodschappen en sportclubs maken het misschien al niet makkelijk om veel duur speelgoed te kopen. Toch is het belangrijk om goed te kijken of dit soort websites wel de Europese richtlijnen voor veiligheid volgen, want je weet maar nooit wat je in huis haalt. Wil je toch minder prijzig speelgoed op de kop tikken? Kijk dan eens bij de kringloop, daar vind je vaak bakken met speelgoed dat prima nog een ronde mee kan. Heb je gelijk een leuk uitje, maak je de planeet blij en het is ook nog 'ns goed voor je portemonnee.

Je gelooft het nooit, maar na publicatie van dit artikel kregen we een héél lange reactie van Temu. Zij geven aan dat alle negentien producten niet meer verkrijgbaar zijn in Europa. Dat is mooi, maar je weet toch nooit helemaal zeker wat al die individuele verkopers doen.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen