Huh? Zijn slush puppies gevaarlijk voor kinderen?

Oh Baby!

Huh? Zijn slush puppies gevaarlijk voor kinderen?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

23 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

23 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

De welbekende rekensom: twee kids plus drie vriendjes in een speeltuin resulteert in vijf hyperactieve kleuters en één moeder die snakt naar een adempauze. De oplossing? Slush puppies. Het felgekleurde ijs biedt een snelle redding, en voilà: jij geniet van je momentje rust terwijl de kids tevreden slurpen.

Slush puppies zijn een all time zomerse favoriet. Maar nu gaan er verhalen rond van kinderen die na het drinken van een slushy in het ziekenhuis belanden. Betekent dit het einde van de slush puppy? Wij vertellen je alles, zodat jij weer weet waar je aan toe bent. Geen dank.

Engeland Een tijdje terug deelde de Daily Mail een verhaal over twee jongetjes, drie en vier jaar oud, die na het drinken van een slush puppy in het ziekenhuis belandden met een glycerolvergiftiging. Hierdoor gaf de Britse Food Standards Agency (FSA) een waarschuwing uit: minder glycerol in slush puppies, en niet aanbieden aan kids onder de vier. Maar hoe serieus is dit risico nu echt? En waar moeten ouders op letten om drama te voorkomen? ANIOS Kindergeneeskunde Gian Janssen geeft antwoord op de brandende vragen die veel ouders waarschijnlijk hebben.

Wat houdt zo’n glycerolvergiftiging precies in? 'Om te beginnen is glycerol een vervanger van suiker die in de slush puppies ervoor zorgt dat het net niet bevriest. Het gehalte glycerol is daardoor in slush puppies wel veel hoger dan in andere voedingsproducten. Bij een glycerolvergiftiging krijg je dus te veel glycerol binnen en de symptomen hierbij zijn vergelijkbaar met de symptomen van een te lage suiker. Denk hierbij aan hoofdpijn, misselijkheid, verward praten, zweten, trillen enzovoorts. In echt heel ernstige gevallen kun je flauwvallen of zelfs in shock raken.' Lees ook: Te ziek om naar school te gaan? Zo herken je het

Klinkt wel heftig zeg. Hoe groot is het risico dat dit bij kinderen gebeurt? 'Nou, het risico is vrij klein hoor, als je er gewoon voor zorgt dat je kinderen niet meer dan één slush puppy per keer drinken. Pas bij meerdere slushies achter elkaar, bestaat er een risico op een glycerolvergiftiging. Dan nog blijft deze kans bijzonder klein. Toch is het risico niet nul, er zijn zeldzame gevallen bekend. Maar bij ons heb ik het nog nooit voorbij zien komen.' Oké, maar je zegt het risico is niet nul. Waar kunnen ouders dan op letten? 'Mocht je kind toch meerdere slush puppies hebben gedronken achter elkaar, let dan dus vooral op symptomen van een te lage suiker. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een arts, better safe than sorry.' In Engeland worden ouders nu ook geadviseerd om geen slush puppies te geven aan kinderen jonger dan vier jaar, hoe kijk jij tegen dit advies aan? 'De hoeveelheid glycerol die een kind aankan, wordt eigenlijk bepaald aan de hand van het gewicht. Bij een leeftijd van vier jaar heeft een kind een gemiddeld gewicht van zo'n 17 kilogram en met dat lichaamsgewicht kan de glycerol zich prima verdelen over het lichaam. Ik denk dus dat dit een prima leeftijdsgrens is om aan te houden.'

Ouders hoeven zich dus geen zorgen te maken? 'Als je af en toe je kind een op slush puppy trakteert en er dan niet meerdere achter elkaar opdrinkt dan is er inderdaad absoluut geen reden tot zorg!' Samengevat, het einde van de slush puppies is nog lang niet in zicht. Gewoon je koppie gebruiken en dan geniet iedereen zonder zorgen. 

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Oh Baby!