Half doof? Zou best kunnen: dit is hoe hard die spruit van jou kan krijsen

Oh Baby!

Half doof? Zou best kunnen: dit is hoe hard die spruit van jou kan krijsen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

23 maart 2024 om 08:00

Gepubliceerd op

23 maart 2024 om 08:00

Natuurlijk, we houden heel veel van ze en we zouden ze niet kunnen missen, maar soms zijn er van die momenten - vooral 's nachts - waarop we stiekem wensen dat ze een aan- en uitknop hadden. Ja, we hebben het over baby's.

En eerlijk is eerlijk, wij generen ons ook weleens als onze lieve dreumesen besluiten eens lekker de kont tegen de krib te gooien. Op zulke momenten lijkt het bijna onvermijdelijk dat de buren je haten voor het luchtalarm dat afgaat. Denk je dat we overdrijven? Toch niet, want dit is hoe hard baby's kunnen huilen.

Hoeveel decibel?! Soms is er geen pijl op te trekken. De kleine is net verschoond, heeft gegeten én geslapen en toch lijkt er geen einde te komen aan het gehuil. Iedereen heeft soms een baaldag, dus waarom zij niet? De beste aanpak? Gewoon erbij blijven, troosten, en misschien ondertussen subtiel naar je oordopjes grijpen.

Dat idee is zo gek nog niet als je beseft dat de gemiddelde decibellen tijdens zo'n huilbui tussen de 100 en 120 liggen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat langdurige blootstelling aan deze geluidsniveaus bij ouders kan leiden tot oorpijn, hoofdpijn, en in sommige gevallen zelfs tinnitus. 

Lees ook: Huilende baby? Zo kom je erachter of het komt door doorkomende tandjes

Huil-o-meter Voor wie zich afvraagt hoe het decibelniveau van een babyhuilbui zich verhoudt tot het dagelijks leven, hebben we &C's huil-o-meter opgesteld:

100 decibel Bij een 'zachte' huilbui van 100 decibel, kun je denken aan:

 • Een föhn (niet zo'n stille, moderne, maar het type uit 2012 dat meer lawaai maakt dan warme lucht lijkt te produceren en die, ondanks zijn neiging tot oververhitting, toch elke keer weer gebruikt wordt omdat hij technisch gezien nog werkt).

 • Een blender in actie.

 • Een stofzuiger, vooral als je net een legoblokje opzuigt, weet je wel?

 • Een grasmaaier.

110 decibel Bij een stevige huilbui van 110 decibel, kun je denken aan:

 • Een claxon die afgaat op slechts één meter afstand - uhm, auw?

 • Een concert, al geniet je daar waarschijnlijk meer van, dan van het nachtelijke spektakel naast de wieg om drie uur 's nachts.

 • Een MP3-speler die op maximaal volume staat (ja, we weten dat het ouderwets is, maar je begrijpt wat we bedoelen, toch?)

 • Een sportwedstrijd, vooral als de voetbalhooligans hun keel schor schreeuwen - altijd leuk.

Lees ook: (On)troostbaar: met deze virale truc krijg je je baby binnen 18 seconden stil

120 decibel En als je baby dus echt krijst uit volle borst met 120 decibel, is dat vergelijkbaar met:

 • Een kettingzaag, om maar wat te noemen.

 • Een donderslag, alleen houdt die bij je kleine spruit helaas iets langer aan dan die ene seconde.

 • Een F-16 die op 300 meter hoogte overvliegt (dat is een straaljager, voor de mensen die niet thuis zijn in de vliegtuigenwereld).

 • Een sirene van een ambulance (ja, deze vergelijking vonden wij ook erg treffend).

Dus, ja. Mocht je denken aan het investeren in een paar noise-cancelling oordopjes, dan is nu waarschijnlijk het moment. Veel succes en, eh, sterkte ermee.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Oh Baby!