Huilende baby? Zo kom je erachter of het komt door doorkomende tandjes

Oh Baby!

Huilende baby? Zo kom je erachter of het komt door doorkomende tandjes

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

19 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

19 oktober 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gewiegd, gedronken, geslapen, gespeeld en nog steeds een krijsende baby in je armen? Je hebt weleens gezelliger meegemaakt, gokken wij zo. Wellicht dat je baby gewoon last heeft van doorkomende tandjes. Dat zou een heleboel verklaren. Maar hoe kom je erachter?

Zo sta je de volgende keer niet met een mond vol (melk)tanden als je baby aan het huilen is.

Kenmerken Naast veel brullen - wat niet bij elke baby het geval is - zijn er nog andere symptomen die wijzen op doorkomende tandjes. Wil je kind overal op bijten, wrijft 'ie veel aan zijn gezicht, of pakt je kleine de oren vast? Dan kan het zomaar zijn dat er meer aan de tand, uh, hand is.

Lees ook: (On)troostbaar: met deze virale truc krijg je je baby binnen 18 seconden stil

Glaswerk De oplossing is er eentje in de categorie 'dat ik daar niet zelf op ben gekomen'. En omdat je dat inderdaad niet bent, leggen wij het je graag uit. Het enige wat je nodig hebt om doorkomende tanden te spotten, is een (drink)glas én het allerbelangrijkste je baby. Plaats vervolgens het glas voorzichtig tegen het tandvlees in de mond van je baby. De nieuwe witte parels zijn duidelijk zichtbaar als je baby ze heeft. Is er niks te zien? Dan ligt het huilprobleem ergens anders. Balen.

Dit trucje is niet alleen heel handig, het levert ook schattige filmpjes op:

Lees ook: Tranen met tuiten: zo ga je om met een huilbaby in het vliegtuig

Tand voor tand Hoe zit het nou ook alweer precies met doorkomende tandjes? De eerste - vaak de middelste snijtanden - komen ongeveer met zes maanden, maar dat kan ook al bij vier maanden of pas bij twaalf het geval zijn. Na de eerste tand volgt er gemiddeld elke maand een nieuwe. Rond hun derde verjaardag is het gebit ongeveer compleet.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur