Wat iedereen zich weleens heeft afgevraagd: kun je voedsel met schimmel gewoon eten?

Lifestyle

Wat iedereen zich weleens heeft afgevraagd: kun je voedsel met schimmel gewoon eten?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

28 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Kee + Kee

Gepubliceerd op

28 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Kee + Kee

Sommigen smullen van schimmelkaas, anderen gruwelen ervan. Over het algemeen zijn veel schimmels prima eetbaar. Denk aan truffels, champignons, blauwe kazen, en ja, zelfs die witte rand op brie is schimmel (apologies als we nu je liefde voor brie hebben verpest).

Maar als het aankomt op voedsel dat onbedoeld beschimmeld is, lijkt er geen duidelijk antwoord te zijn. De één snijdt achteloos het beschimmelde stukje eraf en smikkelt vrolijk verder, terwijl de ander bij de minste of geringste schimmelvlek de halve koelkast bij het grofvuil knikkert. Wat is nu eigenlijk wijsheid? Wij doken in deze kwestie om het voor eens en voor altijd helder te krijgen. Lees ook: Iedereen aan de drinkfles: dit is hoe vaak je 'm wil schoonmaken om schimmel te voorkomen

Weggooien Zie je op de volgende dingen schimmel zitten? Dan verdienen ze een enkeltje afvalbak:

  • Sappige groenten en fruit, zoals tomaten of perziken, met een extra topping van schimmel? Nee bedankt.

  • Brood, koekjes en gebak. Jammer maar helaas.

  • Alle kliekjes. Schimmel in dat Tupperware-bakje? Prullenbak.

  • Vleeswaren met een vachtje? Niet doen.

  • Yoghurt, zure room en zachte kazen (we denken dat niemand vrijwillig op het idee komt om bedorven zuivelproducten te eten, maar toch voor de gekkies onder ons een kleine reminder).

  • Jam of compotes als appelmoes.

  • Noten, pindakaas of peulvruchten met schimmel? Mocht je het überhaupt al voor elkaar krijgen, petje af, maar weg ermee.

Wegsnijden Voor de mensen die bij de minste aanblik van schimmel al boven de wc hangen, hebben we zowel goed als slecht nieuws: je zou een hoop geld kunnen besparen… als je niet onnodig eten zou weggooien. Ja, zelfs met een beetje schimmel kun je sommige dingen nog prima eten. De truc? Gewoon wegsnijden die schimmel:

  • Groenten en fruit met een laag vochtgehalte, zoals wortels of paprika's. Niks aan de hand.

  • Harde kazen en blauwschimmelkazen (mits de schimmel niet tot het originele recept behoort, anders blijft er weinig over van je geliefde roquefort) gewoon ruim rondom de schimmel afsnijden.

  • Gedroogd vlees met wat schimmel? Geen paniek, dat is hier meer regel dan uitzondering. Gewoon even afsnijden of wegborstelen. Lees ook: Handig om te weten: zo voorkom je een stinkende vaatwasser

Weer wat geleerd vandaag. Maar vooral boven alle adviezen, vertrouw op je eigen koppie: ruik en proef. Smaken de dingen niet zoals ze horen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een afscheid. Tenzij je op zoek bent naar de nieuwe culinaire sensatie, natuurlijk. Wie weet stuit je op de volgende gorgonzola. Maar eh, experimenteren doe je wel op eigen risico.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle