Handig om te weten: zo voorkom je een stinkende vaatwasser

Food & Home

Handig om te weten: zo voorkom je een stinkende vaatwasser

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 augustus 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

16 augustus 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Dan heb je je vuilnis weggegooid, de keuken uitgebreid gesopt, de koelkast helemaal leeggehaald en tóch blijft er iets stinken. Misschien vergeet je iets, namelijk je vaatwasser. Ook die heeft soms een schoonmaakbeurt nodig.

Een stinkende vaatwasser, dat wil je niet. Dikke kans dat je glazen en bestek er ook niet meer zo glanzend uitkomen als eerst. Gelukkig is daar wat aan te doen. Lees ook: 7 regels die je wil onthouden als je tweedehands meubels koopt Boenen maar Ten eerste is het belangrijk om etensresten zoveel mogelijk van borden en uit pannen te schrapen voordat je alles in de vaatwasser zet. Die restjes horen namelijk in je prullenbak, niet op de plek waar je servies juist weer schoon moet worden. Alle resten gaan namelijk in de filters van je vaatwasser zitten. Dat gaat vervolgens rotten, en ja, dat gaat stinken. Verder is het ook mogelijk dat er een vetlaag is ontstaan op het filter, dus maak die vaak genoeg schoon. Die vetlaag ontstaat doordat je een programma gebruikt met koud water, of een te kort programma. Goed om te weten. Lekker luchten Laat de deur van je machine openstaan, zodat vocht de afwasmachine kan verlaten en schimmel geen kans krijgt. Ook de rubbers van het deurtje van je vaatwasser kunnen viezigheid bevatten dus neem die ook even mee tijdens de schoonmaakbeurt van je vaatwasser. Kalkaanslag op de sproeiers zorgt ervoor dat de machine het water niet goed kan verspreiden. Dat veroorzaakt vieze vaat, plus een naar geurtje. Scheutje antikalkmiddel op z'n tijd en de sproeiers kunnen hun ding blijven doen. Citroen Hou jij het liever bij huis-tuin-en-keuken-trucjes? Citroensap is iets wat viezigheid goed aanpakt. Stop wat schijfjes citroen in je bestekbakje en bestrooi de bodem met schoonmaakazijn. Wedden dat die geur in no time weg is? Lees ook: Max, Luna en Simba hebben het heet: zo hou je huisdieren koel Baking soda Is er iets vies? Het antwoord: baking soda. Vul het bakje voor je afwasmiddel eens met dit toverspul uit de supermarkt en zet het heetste programma aan. Wel zonder vaat. Vieze restjes verdwijnen, de vaatwasser wordt ontvet en voor je het weet is je vaatwasmachine weer als nieuw.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen