Iedereen aan de drinkfles: dit is hoe vaak je 'm wil schoonmaken om schimmel te voorkomen

Lifestyle

Iedereen aan de drinkfles: dit is hoe vaak je 'm wil schoonmaken om schimmel te voorkomen

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

30 januari 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

30 januari 2024 om 15:00

Of het nou een Dopper, Stanley, AirUp of een Waterdrop is: tegenwoordig lurken we allemaal aan een drinkfles. Op zich niks mis mee, we drinken ineens massaal genoeg water op een dag. Waar wel iets mis mee is? De bacteriën en shimmels in die waterfles.

Want die zitten er al sneller dan je denkt. En in grotere hoeveelheden dan je denkt. Of hoopt. Sorry dat wij je dit moeten vertellen.

Schimmels in je drinkfles  Wat was de droombroedplaats van schimmel ook alweer? Juist, een vochtige omgeving. Nattigheid. En als daar iets perfect voor is, is het wel zo'n waterfles. 'Als er dagenlang water in je fles zit, kan dit een broedplaats worden voor schimmels om zich te nestelen en te vermenigvuldigen,' zegt immunoloog Wanda Phipatanakul tegen The New York Times. Medium lekker idee.  

Dat is niet de enige manier waarop schimmels in de drinkfles komen. Elke keer dat je een slokje neemt, kun je namelijk bacteriën overbrengen van je mond naar de tuit van de fles. 'Deze microben kunnen soms samenklonteren met schimmels.' Ook fijn.

Lees ook: Beter van niet: dit is waarom je een baby nooit water wil geven

Broedplaats voor bacteriën Voor iedereen die iets anders dan water in de fles doet, bijvoorbeeld limonade of sportdrank: daarmee versnel je de groei van schimmels. Wat wel scheelt, is dat het drinken van water uit een beschimmelde drinkfles op zich geen kwaad kan. 'De meeste soorten schimmels zijn vrij onschuldig en ons immuunsysteem is goed in het afvoeren van deze ziekteverwekkers,' legt de immunoloog uit. Maar ranzig, dat is het wel. En zo smaakt het ook.

Waterfles schoonmaken Wil je deze ellende voorkomen, dan moet je 'm elke dag wassen. Of, vooruit, op zijn minst één keer per week. Knal hem dan gewoon even in de vaatwasser. 'En was hem dan op de heetste stand,' raadt Wanda aan. 'Als je met de hand afwast, gebruik dan een flessenborstel om smalle halzen en de binnenkant schoon te maken.' Water en zeep will do, maar weken in water en witte azijn kan nooit kwaad.

Lees ook: Schijtirritant, een opgeblazen buik: dit is hoe je ervan afkomt

Is-ie na het schoonmaken nog steeds vuil? Gooi hem dan in godsnaam weg. Tijd voor een nieuwe.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort is journalist en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen van Lifestyle

Meer van deze auteur