Telefoon gestolen? Zo zorg je dat-ie altijd vindbaar is, ook zonder Find My IPhone

Lifestyle

Telefoon gestolen? Zo zorg je dat-ie altijd vindbaar is, ook zonder Find My IPhone

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

30 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 september 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Sinds iOS 15 uitkwam is je iPhone ook vindbaar als-ie uit staat. Ideaal voor als je telefoon wordt gestolen op een festival, kun je er de volgende ochtend gezellig naar gaan zoeken. Als je Find My iPhone aan had staan, tenminste. Anders zie je je telefoon nooit meer terug. Tenzij je van deze tip afwist.

Het is wel van belang dat je hier nu alvast mee aan de slag gaat en niet pas als je telefoon is gestolen. Dan is het te laat. We werken liever in de trant van 'voorkomen is beter dan genezen.' Voorbereiden, jij.

Lang leve het serienummer Stel: je bent Find My iPhone vergeten aan te zetten of de dief heeft je telefoon op vliegtuigstand gezet. Dan verlaat jij brak en boos het festivalterrein, ondertussen een afspraak op het politiebureau plannend. Eenmaal daar zal de politie vragen om het IMEI-nummer van je telefoon (dat geldt voor alle telefoons, dus niet alleen als je een iPhone hebt). Dat is een uniek 15-cijferig serienummer dat elke telefoon heeft en die je niet meer kan herleiden als-ie al gestolen is. Oké, tenzij je de sticker op de originele verpakking hebt bewaard, maar wij zijn niet die persoon. We zeiden het toch: voorbereiden.

Lees ook: 7 dingen die je even wil checken als je je hotelkamer binnenloopt

Zelf kun je niets met het serienummer, maar de politie wel. Zij hebben toegang tot de zwarte lijst met gestolen telefoons. Alleen als jij je serienummer paraat hebt, kunnen ze jouw telefoon erin zetten. Mocht iemand 'm dan ooit willen kopen, staat-ie dus als gestolen telefoon in de database. Kan je telefoon toch nog ineens boven water komen drijven.

Even zoeken Doorsturen die handel dus. Ga naar Instellingen, Algemeen, Info, of kijk in de simkaarthouder van je telefoon. Het serienummer verschijnt ook als je *#06# intoetst bij bellen. Zorg er wel voor dat je het serienummer alleen doorstuurt naar iemand die je vertrouwt, want je wil niet dat er misbruik van wordt gemaakt.

Lees ook: Hey faker: zo ontmasker je een catfish

Hey, en als je dan toch bezig bent, zorg dat ook meteen dat dieven niet je telefoon op vliegtuigstand kunnen zetten vanaf het toegangsscherm. Hebben we ook een hack voor. Graag gedaan, hè.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen