Hey faker: zo ontmasker je een catfish

Lifestyle

Hey faker: zo ontmasker je een catfish

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

24 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

24 september 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Lekker schaamteloos swipen totdat je je droompartner tegenkomt. Die mooie ogen, witte tanden en lieve puppyblik zetten je gelijk in vuur en vlam en je swipet dan ook direct naar rechts. Meteen raak! Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook als je die droompartner ontmoet op jullie eerste date: een catfish. Kak. Hoe kon je dat nu niet door hebben? Troost je, je bent niet de enige. Maar met deze tips vis je de volgende keer niet naast het net.

Oeps Hebben jullie meteen een klik? Dat is bij een catfish niet zo gek. Die stemmen vaak in met alles wat jij zegt en leuk vindt. Een faker heeft dus al snel geen eigen mening. Hoe je erachter komt of je match liegt? Vraag na een tijdje naar een detail waar jullie het al eerder kort over hebben gehad. Heeft je love interest opeens geen mening meer, of krijg je een totaal ander antwoord dan de vorige keer dat jullie het hier over hadden? Dan zou het goed kunnen dat je erin wordt geluisd. Of je nieuwe aanbidder is schizofreen. Kan ook natuurlijk.

Lees ook: Heb je effe? Dit zijn de dating vereisten voor jouw sterrenbeeld

Fake foto's Vaak gebruikt een catfish foto’s van iemand anders online. Je kunt via google afbeeldingen de oorsprong van een foto opzoeken. Als dat knappe smoeltje van jouw match opeens een andere naam, woonplaats en misschien wel partner heeft, zou ik wel even achter je oren krabben.

Verleden tijd Als jouw match ook een sociale media-account heeft, kun je daar vaak goed speurwerk doen - als je dat nog niet hebt gedaan. Naast het uitpluizen van het hele liefdesverleden en de stamboom van je match, kun je er ook een goed beeld opdien van iemands verleden. Is er geen verleden? Als in: weinig volgers, geen reacties bij goede vrienden of familieleden en geen berichten ouder dan dit jaar, dan kan het goed zijn dat dit sociale media-account pas sinds kort bestaat. En dat is gek voor een volwassen persoon.

Lees ook: Met deze militaire truc slaap je binnen 2 minuten

Mij niet bellen Iemand videobellen is misschien wel de allersnelste manier om erachter te komen of iemand echt is. Als hij of zij opneemt zie je immers direct of het hier om dezelfde persoon gaat als waar jij al tijden mee appt. Geen zorgen dus, tenzij je te maken hebt met een AI- expert, maar die kans lijkt ons klein.

Zie je (niet) Er blijft nog maar een stap over: de date. Jij doet voorstel na voorstel, maar toch komt er maar niks van. Grote kans dat je potentieeltje helemaal niet wil dat jullie elkaar in het echt ontmoeten. En vaak betekent dat een van de volgende opties: je match is niet single of ziet er in het echt 10 jaar ouder, 25 kilo zwaarder of minstens een decennium kaler uit dan op de foto's. Wat de reden ook is, deze kun je beter skippen. Volgende keer beter: er zwemmen genoeg andere vissen in de zee.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.