Als sneeuw voor de zon: kunnen je fillers door UV-stralen verdwijnen?

Beauty

Als sneeuw voor de zon: kunnen je fillers door UV-stralen verdwijnen?

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

9 mei 2024 om 12:00

Gepubliceerd op

9 mei 2024 om 12:00

We weten allemaal hoe slecht het voor je huid is om lang in de zon te zitten, al lijken we nogal eens te doen van niet. Het bevordert pigmentvlekken, huidveroudering en in het ergste geval huidkanker. Maar dat is nog niet alles. Het kan ook je fillers kleiner maken.

Denk je de nazorg van je fillers goed te hebben opgevolgd, krijg je dit weer. 

Lesje fillerverzorging De informatie die je krijgt over de nazorg van je fillers is duidelijk. Vermijd de eerste twee weken na je behandeling de zon, drink de eerste week geen alcohol en ga de eerste 24 uur met niemand zoenen, intensief sporten of naar de sauna. Oh, en slaap de eerste nacht op je rug en steek de eerste vier uur na de injectie even geen sigaret op. Kan niet missen.

Kreukvrij met hyaluronzuur Dat stukje 'zon vermijden' blijkt belangrijker dan gedacht. En dat is niet gek als je kijkt naar wat de zon met je huid doet. In de huid zitten drie belangrijke stoffen die zorgen voor hydratatie en stevigheid, namelijk hyaluronzuur, collageen en elastine. Die houden de boel kreukvrij en nemen af naarmate je ouder wordt. Of als je te veel in de zon zit. En laat fillers nou net ook uit hyaluronzuur bestaan.

Lees ook: Klaar met die flauwekul: helpt het wel of niet om deze boodschappen op je gezicht te smeren?

'Bij blootstelling aan direct zonlicht kunnen de UV-stralen de middelste huidlaag binnendringen,' legt Amerikaanse dermatoloog Jessie Cheung uit aan Elle. 'Wetende dat dit de hoeveelheid natuurlijke hyaluronzuur kan afbreken, is het niet vergezocht om te concluderen dat hetzelfde gebeurt met hyaluronzuur in fillers.' Vandaar dat je die eerste twee weken na je behandeling uit de zon moet blijven. Zou anders gewoon zonde zijn. Van de moeite én het geld. Insmeren die handel Maar volgens haar zijn die twee weken niet genoeg. Twee weken of twee maanden: de zon breekt hyaluronzuur af. Je huid moet daar tegen beschermd worden. Het lastige is alleen dat het nog nooit is onderzocht. 'Je wilt niemand daar een proefpersoon voor laten zijn,' vertelt de dermatoloog. Dat je je gezicht, je fillers en je gezondheid gevaar laat lopen voor de wetenschap, bedoelt ze dus. Nee, liever niet.

Lees ook: Prikje perfectie: Is infuustherapie de nieuwe skincare sensatie?

Je fillers kunnen dus afnemen door UV-stralen, maar de details zijn onbekend. Na hoeveel UV-straling gebeurt het? Hoe snel gaat het? En hoe groot is die afname dan? Niemand die het weet. Moraal van het verhaal: draag zonnebrandcrème, in de zomer én winter, smeer je gezicht meerdere keren op een dag in en vermijd de zon op het heetst van de dag. Beter het zekere voor het onzekere nemen. Gelukkig wonen we in Nederland. Hebben we toch maar beperkt zon.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen