Baasjes opgelet: deze dingen zijn mega giftig voor jouw kat of hond

Lifestyle

Baasjes opgelet: deze dingen zijn mega giftig voor jouw kat of hond

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

15 maart 2023 om 17:00

Gepubliceerd op

15 maart 2023 om 17:00

We weten het, je wil jouw viervoeter álle liefde in de wereld geven. En door die lieve oogjes zwicht je soms voor hun gebedel en geef je ze toch een hapje van jouw eten. Maar pas op: veel voedsel- en plantensoorten kunnen erg giftig zijn voor jouw huisdier.

Wetenschappers van de Universiteit van Milaan hebben beschreven wat de meest giftige stoffen zijn voor jouw huisdier. En inderdaad, chocola staat daar ook tussen, maar dat is nog niet eens de ergste. Kijk daarom goed uit als je één van deze producten in huis hebt.

Lees ook: Je wist niet dat het kon, maar als je deze 5 dingen weet ga je nóg meer van je kat houden

1. Ui en z'n familie Zowel honden als katten kunnen niet goed tegen de uienfamilie. Daaronder vallen naast ui onder andere ook knoflook, prei en bieslook. Door het stofje N-propyl disulfide kan jouw viervoeter last krijgen van bloedarmoede, wat je merkt aan bleek tandvlees, overmatig hijgen en een rode tint in hun plas.

2. Ethanol Ethanol is een alcoholstofje dat in veel alcoholische dranken zit, maar ook in mondwater, verf en lak, parfum, desinfectiemiddel en vriesvloeistof. Als jouw huisdier dit binnenkrijgt heeft dat negatieve effecten op z'n brein. Dit veroorzaakt depressie en ze kunnen bij grote hoeveelheden zelfs in coma raken.

3. Druiven (en rozijnen) Druiven kun je beter bij je huisdier vandaan houden. En niet alleen gewone druiven, maar bijvoorbeeld ook krenten, rozijnen en krentenbollen. Ze hebben in meerdere gevallen namelijk voor nierfalen gezorgd bij huisdieren. Leg deze producten dus op een onbereikbare plek.

4. Xylitol Weer zo'n moeilijk woord. Xylitol is een kunstmatige zoetstof dat in producten zoals suikervrije kauwgom, snoep en koekjes zit, maar ook in tandpasta en hoestdrank. Vooral honden lopen gevaar als ze dit stofje binnen krijgen en kunnen er overmatig door gaan overgeven. Voor katten lijkt het minder giftig, maar dierenartsen adviseren toch voorzichtig te zijn omdat er nog niet genoeg onderzoek is geweest om dit te kunnen bevestigen.

Lees ook: Lekker is dat: Honden kunnen hun baasjes keihard veroordelen

5. Gazonmest De lente komt eraan, dus het is tijd om jouw gazon weer van wat mest te voorzien zodat het er straks lekker groen uitziet. Zorg wel dat je jouw huisdieren minstens 72 uur bij het gras uit de buurt houdt, want de gazonmest kan erg giftig voor ze zijn. Het kalium in de mest kan voor hartritmestoornissen zorgen. Katten zullen door hun kieskeurigheid de mest minder snel eten, maar honden – die dol zijn op de geur – zullen het spul maar al te graag in hun bek stoppen. Even binnenhouden, dus!

6. Lelies Lelies zijn mooi, maar helaas hartstikke giftig voor jouw kat. Zelfs de pollen kunnen al schadelijk voor ze zijn. Als ze aan de plant ruiken of erin bijten, of zelfs van het water in de vaas drinken kan dit voor nierfalen zorgen. Honden zijn wat minder gevoelig, maar zullen wel flinke buikkrampen krijgen van de plant. Houd lelies dus ook bij hen uit de buurt.

7. Tulpen Hoe trots we in ons kikkerlandje ook op deze bloemen zijn, ze zijn giftig voor jouw huisdier. Dit komt doordat de tulp familie is van de Lelie, net als de Hyacinth. Vooral in de tulpenbollen zitten de meeste giftige stoffen. Is jouw hond een graver? Plaats dan geen tulpen in je tuin. Ook het knabbelen aan de blaadjes kan al giftig voor ze zijn, dus houd jouw viervoeter goed in de gaten als je een bosje in huis hebt.

Mocht jouw huisdier tóch een keer één van deze dingen binnenkrijgen? Bel dan gelijk de dierenarts. Jouw dierenarts kan jou ook meer vertellen over welke middelen slecht zijn voor jouw huisdier. In ieder geval geldt: wees alert met wat jij aan jouw huisdier voert.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Smaakt naar meer

Meer van deze auteur