Je wist niet dat het kon, maar als je deze 5 dingen weet ga je nóg meer van je kat houden

Body & Mind

Je wist niet dat het kon, maar als je deze 5 dingen weet ga je nóg meer van je kat houden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 februari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

22 februari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Unsplash

Alle kattenvrouwtjes verzamelen, want wij hebben een bijzondere mededeling: je kunt nóg meer van je kat gaan houden dan je nu al doet. Ja, écht waar. Ook al legt hij iedere week weer een dode muis op je deurmat. Kijk maar:

1. Al heel, heel lang samen De mens heeft vroeger bewust honden gefokt en getemd om ze te gebruiken als huisdieren en in het werk. Bij katten ging het anders. Zo'n tienduizend jaar geleden kwamen katten bij ons wonen omdat er bij de boeren zo veel muizen rondliepen. Een win-win situatie want: zo hadden katten meer voedsel en waren de boeren van hun muizen af. Ze maakten een deal, en die deal is er nog steeds.

Wist je trouwens dat we op zoek zijn naar de Grumpy Cat van Nederland? Heb jij een chagrijnige pluizenbol rondlopen? Geef 'm dan snel op en win 100 euro shoptegoed!

2. Boeit me niks Heb je soms het idee dat je kat je prima begrijpt, maar dat 'ie je gewoon keihard aan het negeren is? Dan heb je gelijk. Uit een Frans onderzoek is namelijk gebleken dat katten de stem van hun eigenaar kunnen herkennen, maar gewoon geen zin hebben om erop te reageren. Dat soort eigengereidheid kan je toch alleen maar waarderen.

Lees ook: Valt jouw viervoeter in de categorie 'Grumpy Cat'? Geef 'm nu op en win

3. De miauw is voor ons Wist je dat de miauw van een kat speciaal voor de mens is? Volwassen katten miauwen namelijk niet naar elkaar. Als kitten miauwen ze naar hun mama-poes om te laten weten dat ze honger hebben of dat ze het koud hebben, maar zodra ze ouder worden stoppen ze hiermee omdat hun communicatie dan vooral via lichaamshouding en geur gaat. Ze komen er op een gegeven moment zelf achter dat dit bij hun baasje niet werkt, dus creëren ze een nieuwe taal voor hun mens. Als je twee katten toch tegen elkaar hoort miauwen is dit in een andere toon dan dat ze bij hun mens doen, want dan dagen ze een andere kat vooral uit.

Een korte miauw naar jou betekent hallo, bij een lange miauw wil hij iets van je: eten of naar buiten gelaten worden. Voor nóg betere communicatie kun jij als baasje je best doen om de (lichaams)taal van je kat te leren.

4. Jij bent ik, ik ben jij Jouw kat weet niet dat jij een mens bent. Hij kan namelijk geen onderscheid maken tussen mens en kat, zo zegt schrijver John Bradshaw in zijn boek Cat Sense. Daarom ziet hij jou als een grotere versie van zichzelf. Jij bent toevallig een hele grote, kale kat met kleding aan die net als hij graag uren op de bank ligt te chillen.

Daarom communiceren ze ook met ons alsof we zelf katten zijn, los van die speciale mensenmiauw dan. Ze wrijven met hun lichaam langs je been als een teken van liefde en likken je schoon als ze vinden dat je stinkt (ja, echt).

5. Kleur zegt alles Er zijn onderzoekers die zeggen dat persoonlijkheid meer ligt aan het ras, maar toch zien veel eigenaren een verband tussen de kleur van hun kat en zijn persoonlijkheid.Zo zeggen ze dat bruin gestreepte katten rustig en aanhankelijk zijn, dat zwarte katten zowel sociaal als erg koppig zijn en dat de rode katten het meest temperamentvol zijn.

In het kort gedraagt een typische rode kat zich dus zo:

Terwijl de gemiddelde zwarte kat juist meer zó is:

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & mind

Kies jouw abonnement