Lekker is dat: Honden kunnen hun baasjes keihard veroordelen

Body & Mind

Lekker is dat: Honden kunnen hun baasjes keihard veroordelen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

25 februari 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Unsplash

Heb jij altijd het idee gehad dat jouw hond je veroordeelt als je worstelt met een taak? Dat zou zomaar eens kunnen kloppen. Onderzoekers van de Kyoto Universiteit in Japan zijn erachter gekomen dat – vooral vrouwelijke – honden hun baasjes keihard judgen. Thanks Fifi.

De onderzoekers kwamen erachter dat vrouwelijke honden een voorkeur hadden voor de mensen die een taak goed uitvoerden. Kijkt jouw hond jou ook altijd zo veroordelend aan als je je sleutel niet in het slot krijgt? Of wanneer je tijdens het uitlaten een keer niet de poep opruimt? Dan herken je deze blik uit duizenden:

Links of rechts Voor de studie werden dertig honden gebruikt. Zij werden tegenover twee mensen gezet, die allebei een bakje vast hadden. De linker maakte het bakje zonder moeite open en de rechter moest het na lang proberen opgeven. Ze kregen allebei nog een bakje en voerden dezelfde handelingen uit, en daarna hielden ze allebei een nieuw bakje vast met eten erin. De hond was nu vrij om één van de twee te benaderen.

Lekker is dat De onderzoekers zagen dat de vrouwelijke honden langer keken naar de linker persoon, en ook liever eten kregen van hem. Op de opnames is ook terug te zien dat de honden de rechter persoon daadwerkelijk judgy aankijken en hen sneller negeren omdat zij dat bakkie niet open kregen. Dat betekent volgens de onderzoekers dat honden mensen veroordelen op hoe goed ze een taak uitvoeren, en hier ook hun eigen keuzes op baseren.

Lees ook: Voor deze aandoeningen schamen we ons het meest bij de dokter

Who run the world? Girls! Bij de vrouwelijke honden was het verschil duidelijk te zien, bij de mannelijke honden een stuk minder. Dit komt doordat vrouwelijke honden over het algemeen sociaal intelligenter zijn, zo bleek uit een eerdere studie. Ze zoeken meer contact met hun baasje en vangen sociale signalen sneller op. Echte girl power, dus. Alleen zijn we in dit geval wel slachtoffer van wat judgy blikken van Wodan en Bella.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur