Doe mij maar een shot: 5 dingen die je nog niet wist over gember

Food & Home

Doe mij maar een shot: 5 dingen die je nog niet wist over gember

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

21 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gemberthee, gembershots, gember in je soep of gember in je curry - eigenlijk kun je deze scherpe specerij overal wel bij gooien. Los van de sterke smaak raakt men ook maar niet uitgepraat over de vele gezondheidsvoordelen van gember, maar wedden dat je toch nog niet alles weet over dit populaire kruid? 

1. Gember en ginseng zijn niet hetzelfde In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn gember en ginseng geen synoniemen. Sterker nog: het zijn twee verschillende gewassen. Ze lijken wel heel erg op elkaar, maar gember smaakt fris, citroenachtig, kruidig en scherp, terwijl ginseng eerst bitter smaakt, maar daarna een zoetige smaak ontwikkelt. Ook zie je gember vaak terug in de keuken, terwijl ginseng juist in de geneeskunde wordt gebruikt. Weet je volgende keer in ieder geval wat je in huis haalt als je thee met ginseng in je winkelmand gooit. Lees ook: Een moestuin in je woonkamer: met deze slimme trend kan het 2. Gember groeit het hele jaar door Nog een fun fact: de gemberplant is niet gebonden aan bepaalde seizoenen, maar groeit het hele jaar door. Top spul, als je het ons vraagt. Hij gaat het beste op een warm en vochtig klimaat met veel zon, helaas voldoet ons kikkerlandje daar niet aan, en kan dan wel een meter hoog worden. Na deze spoedcursus plantkunde snappen we dat je razend benieuwd bent hoe deze plant er precies uitziet, dus hierbij: beeldmateriaal.

3. Jij je gember, de ander een schaap Nu we de biologieles hebben gehad is het tijd voor wat geschiedenis. Omdat gember niet in Europa groeit, werd het in de middeleeuwen vanuit Arabische landen geïmporteerd als kruid. En dat mocht wat kosten. Voor een pond gember betaalde je destijds net zoveel als voor een levend schaap. Gelukkig is dat nu wel anders, want anders waren we aardig wat schapen kwijt geweest. Niet dat we schapen hebben, maar je snapt 'm. 4. Gember tegen reisziekte Geschiedenis zat rondom die gemberwortels, dus we gooien er nog een historisch feit in. Wist je dat gember heel vroeger al gebruikt werd tegen reisziekte? Chinese zeelui kauwden op het kruid om zo niet zeeziek te worden. Ook vandaag de dag wordt gember nog steeds tegen misselijkheid gebruikt, maar dat gezondheidsvoordeel hadden ze dus al vroeg in de smiezen. Lees ook: Het blauwe zonnebrildieet en nog 7 diëten die je nooit wil volgen 5. Op naar Gember Eiland Het heeft misschien niet zo bar veel met de specerij zelf te maken, maar wist je dat er een Ginger Island bestaat? Het onbewoonde privé-eiland van ongeveer één vierkante kilometer groot behoort tot de Britse Maagdeneilanden en ligt in de Caribische Zee. Dit jaar stond Ginger Island nog te koop, waarbij biedingen begonnen bij 299.000 Amerikaanse dollar. Aardig wat levende schapen dus.  Van al die gemberpraat zin gekregen in een shot? &C heeft nu ook eigen smoothies, juices én shots, die vind je hier.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen