Dé do's en don'ts om van je slaapkamer de ultieme rustplek te maken

Food & Home

Dé do's en don'ts om van je slaapkamer de ultieme rustplek te maken

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

1 september 2022 om 18:00

Gepubliceerd op

1 september 2022 om 18:00

Hoe maak je van je slaapkamer een sfeervolle plek waar je helemaal tot rust komt? &C-lezeressen en experts delen hun beste tips & tricks. 

Je slaapkamer zou moeten voelen als een grote warme deken waar je je de hele dag in wilt hullen. Een veilig coconnetje om in op te laden. Comfort én stijl zijn daarbij belangrijk. Daarmee kun je precies de juiste sfeer creëren om van je slaapkamer de fijnste plek in huis te maken. Maar hoe doe je dat? 

In &C Magazine gaven Swiss Sense-stijlexpert Kristel de Jong en stylist en interieurontwerper Winnie Helmes-Ham al hun beste do's en don'ts. De grootste don’t: chaos en rommeligheid. Daarvan wordt je brein onrustig en dat is nu juist wat je niet kunt gebruiken op de plek waar je tot rust wil komen. Verban die stoel waarop zich altijd op raadselachtige wijze een stapel kleding verzamelt (ja, we hebben ’m allemaal) dus gauw naar de gang, want die hoort niet thuis op jouw serene slaapkamer. Een bureau, fitnessapparaten en een open kast kun je ook beter op een andere plek stallen.  

Bedtextiel mag er dan juist wel weer in overvloed zijn. Daarmee breng je eenvoudig sfeer in je slaapkamer, weet Kristel de Jong, trend- en stijlspecialist bij Swiss Sense. 'Creëer een luxe hotelgevoel op je bed door twee dekbedovertrekken van verschillende prints of materialen die mooi combineren over elkaar te leggen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld je zomer/winterdekbed dat je splitst, en sla het bovenste dekbed wat verder terug zodat het als een sprei werkt.'

Ook kleur is een goed idee. Breng bijvoorbeeld een kleuraccent aan achter het hoofdeinde van je bed (of op je bed, met kussens of plaids), of schilder (een deel van) het plafond door in de kleur van de muur. 'Daardoor ontstaat er meer eenheid en rust', zegt Winnie Helmes-Ham van interieuradviesbureau Stijlidee. 'Je ziet geen grenzen meer, waardoor je nog meer dat gevoel van een warme deken om je heen hebt.' Zachte kleuren als blauw, groen, taupe, zachtroze, terra en natuurlijke tinten zijn het rustgevendst. Bij koelere kleuren zou je dieper slapen en donkerblauw zou de beste kleur zijn om bij te ontspannen.

Goede verlichting is volgens stylist Winnie essentieel voor een fijne sfeer. Dimbare lampen die zacht licht kunnen geven zijn perfect voor in de slaapkamer. Voor iedereen die nog wel wat gezellige (en goede) verlichting kan gebruiken is de uitstapverlichting van Swiss Sense ook een ideale oplossing. Zorgt er niet alleen voor dat je ziet waar je loopt als je net geboren baby je midden in de nacht roept, maar voegt ook een fijne sfeer toe.

Lees ook: Nooit meer uit bed: bombardeer deze zondag tot luilekkerdag

Dit zijn de beste tips van onze &C-lezeressen We vroegen ook &C-lezeressen hoe zij van hun slaapkamer een sfeervolle, rustgevende plek hebben gemaakt. Om met bedtextiel te beginnen: dat mag in overvloed aanwezig zijn en heerlijk matchen met andere delen van de slaapkamer. Zo is er in de slaapkamer van Silvia een steigerhouten achterwand te vinden, die ze graag combineert met wit beddengoed en gezellige sierkussens. Julia kleedt het bed ook verder aan met kussens én een knus plaid.

Kleur Dat kleur een goed idee is vindt ook Marit. 'Het plafond in dezelfde kleur als de muren zorgt voor een sfeervolle slaapkamer.' De kleur: donkergroen, voor een echt hotelkamer-gevoel. Ook Janneke koos voor accenten van donkergroen, waar Maja voor dé ultieme kleur ter ontspanning koos: donkerblauw. Aan de andere kant is Thari meer fan van warme kleuren. 'Warme terracotta kleuren en hout, aangevuld met mooie gordijnen en een bijpassend dekbedovertrek.'

Sfeerverlichting Niet alleen stylist Winnie vindt licht een essentieel onderdeel in de slaapkamer. Dat zacht licht perfect is, geeft ook Elise aan. Met rustige kleuren creëert zij de ultieme sfeer. Voor Tess mag het allemaal wel wat spannender (waar anders dan in de slaapkamer) met sfeerlicht in alle kleuren. 'Van ochtendlicht tot verleidelijk rood...'. Naast uitstapverlichting voor de nodige sfeer doen kaarsen het natuurlijk ook nog steeds enorm goed in de slaapkamer, vindt ook Jeannelinne.

Accessoires Een andere geliefde categorie onder &C-lezers is accessoires. Denk hierbij aan planten, gordijnen, kussens en plaids, maar ook bijvoorbeeld kaarsjes. Als kers op de taart is voor Mirjam een rustgevende geur het belangrijkst voor het ultieme ontspanningsgevoel.

Accessoires kunnen daarbij de slaapkamer echt afmaken, maar veel lezers geven ook aan dat chaos en rommeligheid een echte no-go is. Sonja en Rianne houden van simpel, want less is more. Als er maar een bed staat met een goed matras. Door Cecile werd er aangegeven dat de tv beter weggelaten kan worden uit de slaapkamer. 'Niet alleen beter voor de communicatie en rust, maar ook voor de seks.' Daarover gesproken een gratis laatste tip van Julia: het achterwege laten van je telefoon is daarbij ook een must.

Beginnen je handen al te jeuken om je slaapkamer een grondige metamorfose te geven? Dan ben je bij Swiss Sense aan het juiste adres. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van jouw slaapkamerstijl? Dan heeft Swiss Sense een fijne stijltest voor je.

Dit is een samenwerking met Swiss Sense.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.