Hoe je een goedkoop vliegticket fikst? Expert Jelmer de Boer geeft antwoord

Entertainment

Hoe je een goedkoop vliegticket fikst? Expert Jelmer de Boer geeft antwoord

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

17 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

17 juni 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Het is weer de tijd van het jaar waarop we massaal uit ons kikkerlandje trekken om de zon op te zoeken. Nóg meer zon dan hier, bedoelen we dan. Klein nadeel: het is allemaal zo peperduur, en voor een fatsoenlijke vakantie mag je naast je zuurverdiende duiten ook een rib neerleggen. Nou ja, niet als het aan Jelmer de Boer ligt dan, auteur van het boek Thuisblijven is duurder. En laten wij hem nou net gesproken hebben om de beste tactieken voor zo'n goedkope vlucht te onder de loep te nemen.

First things first: hoe begin ik de zoektocht? Wat je in ieder geval niet moet doen: alleen KLM.nl raadplegen en bij de pakken neer zitten als de prijs niet bevalt. Toch is dit precies wat een kwart van de mensen, die meededen aan De Boers Instagram-vragenlijst, doet: één luchtvaartmaatschappij raadplegen. Kleine spoiler alert: dat gaat je niet veel opleveren. Wat je beter kan doen volgens De Boer is effe surfen naar Google.com/flights om alle vluchten te overzien. Ook fijn: Kiwi, om flexibel op data of plekken te zoeken.

De gouden tip Nu we het toch hebben over flexibiliteit, dat is volgens De Boer een van de allerbeste tips die hij kan meegeven. We vallen direct maar effe met de deur in huis, dachten we zo. Je opties openhouden, dát is volgens de auteur het fundament. 'Je wil niet op een bepaalde datum naar een bepaalde plek vliegen. Als je per se in de zomervakantie naar een populaire bestemming wil - zoals Lanzarote of vele plekken aan de Middellandse zee - is dat nou eenmaal duur.' Veel beter kan je wat flexibeler zijn in je mogelijkheden. Maar wat als jij, je partner of je kleine erg afhankelijk is van de vakantieperiodes? Dan kan het al helpen om het spectrum te verbreden, en een land uit te kiezen in plaats van een specifieke stad. 'Als jij bijvoorbeeld per se naar Spanje wil, dan kan je verschillende steden als optie nemen, en daar de goedkoopste uit pikken.'

Die flexibiliteit is niet alleen financieel verstandig, maar ook vet leuk. 'Zo kom je op plekken waar je nooit aan had gedacht. Je krijgt inzicht in de wereld, en belandt een keer ergens anders dan in hetzelfde land waar je iedere zomer al heengaat,' volgens De Boer. Klinkt prima, toch?

Lees ook: Vergeet de Malediven: deze vijf plekken in Europa hebben het mooiste water

De beste boektijd O ja, en als je die goedkope tickets wil scoren, is het verstandig om zo'n elf maanden van tevoren al te beginnen met kijken. Stel een budget vast en begin bij elf maanden te zoeken, check de prijzen dan nog een keer bij tien maanden, dan negen (je snapt het riedeltje ondertussen vast), en ga niet verder dan grofweg vier maanden. 'Hierna is er een grote kans dat de ticketprijzen gaan stijgen.'

Vooral in de maanden maart, april, oktober en november wil je je ogen goed geopend houden. De Boer noemt dit het shoulder season, waarin de prijs van een gemiddeld vliegticket goedkoper is.

Iets over je kop niet gek laten maken Eén ding is zeker: die airlines marketen erop los, en doen alles om jou in verleiding te brengen voor hun deals. De Boers tip? Ontvolg ze op je sociale media, en laat ze je vooral niet vertellen wat een goede aanbieding is. 'Het is vergelijkbaar met een vacature die jou een 'goed' salaris belooft: zij bepalen niet jij dat salaris goed genoeg vindt, jij doet dat.'

Waar je mot wezen Jouw ideale vakantie uitgestippeld? Over naar het boeken. Maar eh, wat is de beste site daarvoor? Tip nummer één is om altijd proberen om bij een luchtvaartmaatschappij zelf te boeken. De Boer: 'Ja, (online) reisbureaus zoals Gate19 en Budgetair hebben vaak goedkopere tickets dan luchtvaartmaatschappijen omdat zij massa inkopen doen, maar ze proberen er dan ook altijd een hotel, reisverzekering of transfer bij aan te smeren. Je wil eigenlijk zo min mogelijk tussenpersonen: als er iets fout gaat, wordt je dan altijd doorverbonden. Bij de luchtvaartmaatschappij heb je in ieder geval maar één loketje.' Zo is het maar net.

Lees ook: In deze 5 Europese landen kun je het goedkoopst uiteten

Punten sparen geblazen En wanneer je de luchtvaartmaatschappij in het vizier hebt, - check dan direct of je daar wat punten kunt binnenharken. Als de zweetdruppels je nu van het voorhoofd lopen - want airmiles is toch iets Amerikaans met je creditcard of zo? - maak je dan geen zorgen: het is allemaal een stuk makkelijker dan het lijkt. 'Het is eigenlijk hetzelfde als zegels sparen bij de supermarkt. Het is nu alleen een beetje een chaos geworden: lang niet iedereen weet dat je ze kan sparen, en bij de ene maatschappij heten ze ook weer anders dan bij de andere. Google gewoon van tevoren of je bij die maatschappij punten kan sparen, en mijn tip is om dit altijd te doen als het kan. Je laat anders geld liggen.' En dat moeten we zeker niet.

Hoe kutter, hoe beter Hoewel de meeste mensen het liefst no nonsense en rechtstreeks naar hun bestemming willen vliegen, weet jij zo in een paar seconden beter dan dat. Gemak is heerlijk, maar je betaalt er ook voor. Een vlucht met een overstap, een luchthaven in Verweggistan, díé laten jouw eindtotaal kelderen. Logisch ook: 'Als de prijzen gelijk waren, boekt iedereen een rechtstreekse ticket,' aldus De Boer.

Je reinste onzin En tijd om even wat misverstanden aan de kaak te stellen. Of ja, vette fabels eerder, die jou in ieder geval geen geld gaan schelen wanneer je een vlucht boekt. Onwaarheid nummer één: 'Een ticket op dinsdag kopen is altijd het goedkoopste.' Daar laat je De Boer bijna van lachen. 'Ja, over welke tijdszone heb je het dan bijvoorbeeld? Wanneer het hier dinsdag is is het ergens anders alweer woensdag.' Nummer twee: dat de tickets op een specifiek aantal dagen voor de vlucht het goedkoopst zouden zijn. Dat is afhankelijk van heel veel factoren, zoals je bestemming en de maatschappij. We smell bullshit. Maar de grootste lading onzin? 'Dat je geen cookies moet accepteren wanneer je zoekt naar vliegtickets, omdat sites deze dan expres duurder zouden maken. Zoveel boeken en sites zeggen dat dit wel zo is, maar ik denk dan: 'Waar is je bewijs?' Ten eerste is het illegaal voor bedrijven om je gegevens te stelen. Ten tweede: als je merkt dat je ticket gisteren bijvoorbeeld veertig euro goedkoper was dan vandaag, dan is simpelweg omdat dat voordelige ticket weg is. Het heeft niets met cookies te maken.'

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen