Ona Moody: 'Iedereen is altijd verbaasd dat ik niet alleen maar sla eet'

Column

Ona Moody: 'Iedereen is altijd verbaasd dat ik niet alleen maar sla eet'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 april 2023 om 20:00

Gepubliceerd op

27 april 2023 om 20:00

Ona Moody werd afgelopen jaar Miss Nederland. Een titel waar je u tegen zegt, maar ook eentje die veel vooroordelen met zich meebrengt, merkt ze. En dus schrijft ze in een gastcolumn voor &C over wat zo'n missverkiezing nou eigenlijk inhoudt (spoiler alert: heus niet alleen maar knap zijn en op selderijstengels zuigen). Kunnen daar ook geen miss-verstanden meer over bestaan.

'Miss Nederland? Dan mag je niet eten en sta je voor 'world peace'. toch?'

Ik denk dat ik deze vraag wel honderd keer heb gekregen. Eerst lachte ik 'm weg. Nu denk ik: nee, dat is niet wie ik ben. Ik begrijp de vooroordelen wel, hoor. In de tijd dat Donald Trump eigenaar van Miss Universe was, ging het alleen om het uiterlijk: perfecte lichamen en perfect steil haar. Maar er is een hoop veranderd: diversiteit wordt veel meer geaccepteerd en ook getrouwde vrouwen en vrouwen met kinderen mogen tegenwoordig gewoon deelnemen. 

Lees ook: Carmen: 'Ik ben van de school: bescherm je relatie, beperk de rotklusjes tot een minimum' Ik had zelf voorheen totaal geen verstand van missverkiezingen. Ik ambieerde het ook niet om ooit een miss te worden. Pas toen ik meer las over Miss Nederland kwam ik erachter dat het om veel meer draait dan een mooi koppie. Tuurlijk, je uiterlijk telt mee. Maar je moet wel iets te vertellen hebben en je bewust zijn van wat je allemaal deelt. Je hebt toch een voorbeeldfunctie, veel jonge meiden kijken tegen je op. Ik kan bijvoorbeeld geen alcohol promoten, dat is niet waar een Miss voor staat. 

De voorgaande Missen Nederland zijn allemaal slimme vrouwen met ambities en een goed hart. Tijdens Miss Universe was ik al helemaal onder de indruk van alle vrouwen. Behalve dat ze allemaal prachtig waren en geweldige outfits droegen, hadden ze stuk voor stuk grote doelen die ze wilden behalen. Zo wil Miss Puerto Rico de eerste miss worden die naar de ruimte gaat, daar studeert ze voor. Miss Australia geeft gratis zelfverdediginglessen aan vrouwen, zodat zij zichzelf kunnen beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag van mannen – ze heeft ooit zelf in zo'n situatie gezeten. Ik vind dat heel inspirerend.  Lees ook: Tess: 'Wat ik eigenlijk wil zeggen is: dit is awkward'

Tot slot nog een voorbeeld van de vooroordelen waarmee ik te maken krijg. Iedereen is altijd verbaasd dat ik niet alleen maar sla eet. 'Mag je wel chips eten?' werd mij een keer gevraagd toen mij dat werd aangeboden. Ja, ik mag alles eten wat ik wil. Sterker nog, ik hou ontzettend van eten en moet er niet aan denken om alleen maar sla te eten. Maar al met al ben ik superblij met deze titel én de kansen die ik krijg. Buiten een paar opmerkelijke opmerkingen krijg ik ook heel veel positieve en leuke reacties en dat is natuurlijk veel belangrijker.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen