Kinderen weten heus wel hoe hoog ze kunnen klimmen

Column

Kinderen weten heus wel hoe hoog ze kunnen klimmen

Hanneke Hendrix
Door

Hanneke Hendrix

Gepubliceerd op

25 juli 2022 19:00

Bron / Fotografie

Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

25 juli 2022 19:00

Bron / Fotografie

Anne Claire de Breij

Stel: je kinderen spelen in een boom. Ga je er dan onder staan om ze eventueel op te vangen of laat je ze lekker klauteren?

'Ik overweeg om de gastouder ontslaan.' 'Hoezo? Daar waren jullie zo blij mee!' 'Het was gewoon onverantwoordelijk.' 'Wat was onverantwoordelijk?' 'Ze liet Janne-Kay en Frederik gewoon in die hoge boom klimmen naast ons huis en toen ging ze zelf staan kletsen met iemand bij het heggetje.' 'Die klimboom? Mogen ze niet in die klimboom? Daar zitten kinderen van 3 in, in die boom.' 'Ja, maar niet zonder toezicht.' 'Ze was toch ook in de speeltuin?' 'Ja, maar ze lette niet op.' 'Maar wat moet ze dan doen?' 'Hoe bedoel je?' 'Mogen ze nou wel of niet in die boom?' 'Ja, natuurlijk mogen ze erin. Dat vinden ze leuk.' 'Maar moet ze er dan onder gaan staan? Onder die boom? Met een net? Of een trampoline? Of een matras?' 'Je neemt het weer helemaal niet serieus.' 'Jawel, juist wel. Als je onder een boom gaat staan? Wat kun je dan doen? Ze vangen als ze vallen? Er achteraan klimmen? Kinderen weten heus wel hoe hoog ze kunnen, doorgaans. En anders gillen ze wel, en dan kan er iemand een ladder gaan halen.' 'Ik vind het onverantwoord. Van mij mogen ze alleen in de boom als wij er met z’n tweeën onder staan.' 'Maar vallen ze wel eens?' 'Nou, nee. Nooit. Maar ze gaan wel eens huilen als Karel en ik verschillende aanwijzingen roepen.' 'Djiezus kraist. Ik zou gewoon gaan kletsen bij het heggetje, hoor. Laat die kinderen een keer uit die boom donderen. Gaan ze niet dood van. Nou ja. Meestal niet, volgens mij.' 'Ik kan mijn oren niet geloven.' 'En daarbij: hoe weet jij dat ze niet onder die boom staat als jullie kinderen erin zitten?' 'Dat had ik gezien.' 'Gezien? Maar? Waren jullie niet aan het werk dan?' 'Nou ja, ik hou haar niet áltijd in de gaten. Maar… Nu ja… Soms sta ik wel een tijdje te kijken, ja. Even controleren hoe het gaat?' 'Een tijdje? Maar waar heb je dan een gastouder voor nodig?' 'Niet lang! Steeds een half uurtje ofzo…' 'Weet je? Misschien moet jij zelf eens een keer die boom in… Zonder dat er iemand onder gaat staan. Dat zou je wel goed doen, denk ik. Living on the edge.'

delen
Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix (41) deed veel levenswijsheid op als barvrouw in de kroeg. Nu schrijft ze columns en romans en is ze co-host van de ouderschapspodcast Ik ken iemand die. Ze heeft een dochter (5) en een man, en is de laatste Nederlander zonder smartphone.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen