Als Henk het doet gaat alles mis

Column

Als Henk het doet gaat alles mis

Hanneke Hendrix
Door

Hanneke Hendrix

Gepubliceerd op

18 juli 2022 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

18 juli 2022 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Dat de zorg in veel gezinnen niet helemaal evenredig verdeeld is, blijkt maar weer uit het gesprek waar Hanneke in verzeild is geraakt. Haar gesprekspartner wil conflict en tijd besparen, maar werkt zichzelf daarmee wel bijna een burn-out in.

'Dus dan moet ik eerst Kareltje naar het kinderdagverblijf brengen en dan Loetje naar school en dan Sofie naar de peuterspeelzaal en dan race ik door naar werk.' 'En dan ligt Henk in bed?' 'Ja, want als hij het doet dan loopt het allemaal in het honderd.' 'Wat? Hoe dan? Dit is voor jou toch heel onhandig?' 'Nou, dan komt hij nooit van huis.' 'Nooit? Dan brengt hij ze niet weg?' 'Ja, nee, jawel, denk ik. Weet ik niet.' 'Weet je niet?' 'Ja, nee, ik neem het dan over.' 'En dan doe je het zelf?' 'Ja, want anders loopt alles in het honderd.' 'Ik snap niet zo goed wat dat betekent.' 'Dan gaat het mis!' 'Maar waarom laat je het niet gewoon een keer mis gaan? Nu kan hij lekker in bed blijven liggen. Zou ik ook doen als het zo makkelijk ging.' 'Ja, maar… Maar…' 'Dat willen we allemaal wel. Lekker de hele ochtend als een student in bed liggen stinken.' 'Ja, maa-' 'En dan moet jij zeker ook nog zijn boterhammen smeren?' 'Nou-' 'En dan ga jij daarna zeker ook nog staan poetsen als je uit je werk komt?' 'Nou, ja, nee, dat moet hij doen.' 'Kijk, dat is toch prima? Zie je, je kunt heus wel voor jezelf opkomen.' 'Nou ja, nee. Maar meestal doe ik het dan zelf.' 'Wat? De keuken schoonmaken?' 'Ja.' 'Dan doe je het nog eens?' 'Ja. Want anders ziet het er toch niet uit.' 'Dus jij laat Henk de keuken poetsen, en daarna poets je ‘m toch zelf nog een keer?' 'Want anders duurt het nog langer.' 'Dus eigenlijk doe je alles zelf, omdat je denkt dat je dat tijd bespaart.' 'En conflict.' 'En conflict. Maar je bent wel bijna burn-out.' 'Ja, dat wel. Maar goed, ik moet weer even gaan.' 'Even iets doen wat Henk niet kan?' 'Juist.'

delen
Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix (41) deed veel levenswijsheid op als barvrouw in de kroeg. Nu schrijft ze columns en romans en is ze co-host van de ouderschapspodcast Ik ken iemand die. Ze heeft een dochter (5) en een man, en is de laatste Nederlander zonder smartphone.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen