Eerlijk? Ik ben een beetje bang voor brood bakken

Column

Eerlijk? Ik ben een beetje bang voor brood bakken

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 april 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Best gek eigenlijk, dat we ons avondeten zelf maken, maar ons brood niet. Met uitzondering van onze zuurdesem zusters of roggemeel broeders dan. Maar de meeste mensen kopen hun brood, net als ik, met liefde en passie bij de supermarkt.

Terwijl: brood is een van de oudste voedselsoorten die we eten. Archeologische opgravingen laten ons zien dat brood meer dan 14.000 jaar geleden al werd gegeten. Zelfs farao's aten het. 'Wat wil Toetanchamon voor zijn ontbijt?' 'Een broodje pindakaas alsjeblieft.' Toch zijn Ties en ik in paniek als er geen brood meer is. 'Wat doen we morgen in de broodtrommels?!' 'Wat doen we zonder ons brood?' Meer dan één keer zijn we voor dag en dauw naar de supermarkt gefietst om als verloren zielen onze dosis gist in plastic te halen. Lees ook: Ik was 27 jaar toen ik het advies kreeg om mijn 'aanwezige' voorhoofd vol te spuiten Nooit eerder dachten we: eh, misschien zelf maken? Yeah right. What's next? Een raket bouwen om een asteroïde klap op de aarde te voorkomen? Waarom zijn we zo ver af komen te staan van het broodbakproces? Natuurlijk heeft de industriële revolutie daar iets mee te maken. The bad boy van onze geschiedenisboeken. (en ons brood is er niet gezonder op geworden.) Maar dat is niet het hele verhaal. Brood bakken was vroeger voor iedereen, nu lijkt het iets van de havermelkelite te zijn. Eerlijk? Ik ben een beetje bang voor brood bakken. Als je de gemiddelde YouTube video bekijkt met vouwtechnieken en kommetjes water onder in de oven, dan denk ik, waar begin ik aan? Ik denk dat we terug moeten naar de versimpeling: bloem, water, gist, zout. Het lijkt alsof iemand geluisterd heeft, want precies dan vind ik een Fransman. Hij heeft een baguette instructievideo gemaakt met ontelbaar veel likes. Deze meester van het brood laat zien hoe simpel het is. 'Roer met de dunne kant van de houten pollepel zodat je handen niet plakkerig worden,' zegt hij. Geniaal. We hebben al drie keer (!) brood gemaakt. Onze kinderen denken dat we toveren. Ook omdat Ties en ik opeens denken dat we Frans kunnen praten. 'Oui, oui, une baguette magnifique!'

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Meer van deze auteur

Meer lezen