Ik was 27 jaar toen ik het advies kreeg om mijn 'aanwezige' voorhoofd vol te spuiten

Column

Ik was 27 jaar toen ik het advies kreeg om mijn 'aanwezige' voorhoofd vol te spuiten

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Sophie Hilbrand laat ons zien hoe badass ouder worden eruitziet, maar niet iedereen is het daarmee eens. Tamara Elbaz deed in haar podcast meerdere negatieve uitspraken over Sophie's uiterlijk, waaronder 'dat ze eruit zou zien alsof ze twintig jaar geleden is gestorven en aan het ontbinden is'.

Vrijdagavond schoof de Real Housewife of Amsterdam-ster aan bij Sophie & Jeroen. Ongemakkelijk voor Sophie? Nee hoor. De presentatrice straalt zelfverzekerd en lacht om de opmerkingen. Ze wil het gesprek aangaan over hoe je als vrouw ouder mag worden. Door de rechtmatige verontwaardiging van de andere gasten aan de talkshow tafel blijft de kans op dat gesprek beperkt, dus ik wil daar op inhaken.

Laten we beginnen met the obvious: niemand vergelijkt Jeroen Pauw met hoe hij er twintig jaar geleden uitzag. Hij is gewoon een knappe, oudere man. Sophie is een knappe, oudere vrouw. Ziet ze er hetzelfde uit als twintig jaar geleden? Nee, maar dat doet niks af aan hoe knap ze nu is.

De druk van het niet mogen veranderen, is iets wat elke vrouw op een bepaald level voelt. Doordat het uiterlijk van vrouwen niet met de tijd mee mag gaan, of als het ware moet bevriezen op een bepaalde leeftijd, blijft de skincare industrie anno 2023 een waarde van 106.8 miljard euro behouden. Meisjes vanaf een jaar of 12 beginnen al met smeren, terwijl dit een averecht effect kan hebben. Het zorgt er ook voor dat veel vrouwen (inclusief ikzelf) zich slecht voelen wanneer ze zonder een crèmepje 's avonds in bed stappen.

Lees ook: Ties klinkt bezorgd, als iemand die denkt dat de liefde van zijn leven het niet gaat overleven

Het duwt ons naar klinieken waar we te horen krijgen dat als we dat ene dingetje doen we er frisser, verzorgder en representatiever uitzien. Ik was 27 jaar toen ik voor het eerst het advies kreeg om mijn 'aanwezige' voorhoofd vol te spuiten. 'Doe het nu voordat het te laat is.' Hoewel ik botox en fillers heb weten te ontwijken, heb ik wel mijn zwangerschapsvlekjes weggelaserd. Ik kwam thuis met termen als atrofie en dermatoporose. Opeens zag ik vlekjes bij mezelf die ik daarvoor nooit had gezien.

Voor mij voelt cosmetische chirurgie als het weggummen van de lijnen op papier in plaats van dat je er kunst inziet. Je bent zo hard aan het gummen dat het op een dieper niveau je zelfverzekerdheid begint te raken. Sophie laat ons zien dat er een andere weg is. Eentje waarbij je jezelf niet laat definiëren door de buitenwereld. In haar onaangeraakte blik laat ze zien: de ultieme schoonheid is iemand die van zichzelf houdt.

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Meer van deze auteur

Meer lezen