Tel uit je winst: Janneke verdiende 60.000 euro met beleggen en dat kan jij ook

Body & Mind

Tel uit je winst: Janneke verdiende 60.000 euro met beleggen en dat kan jij ook

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 oktober 2022 om 09:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Gepubliceerd op

13 oktober 2022 om 09:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Financieel journalist Janneke Willemse (47) schreef het boek Blondjes beleggen beter. Daaruit blijkt dat, komt-ie, vrouwen beter beleggen dan mannen. Daarnaast beweert ze in haar boek dat beleggen niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. We willen hier meer over weten, dus belden we haar op. 

In 2003 maakte Janneke kennis met beleggen. Ze werkte bij een online televisieprogramma, waar ze dagelijks beursexperts interviewde. Aangezien ze nul kennis had over beleggen, opende ze zelf een rekening. 'Ik wilde de kunst zelf ondervinden, zodat ik betere vragen kon stellen aan respondenten. Mijn startbedrag was 300 euro. Ik deed maar wat. Nog steeds eigenlijk, want niemand kan met honderd procent zekerheid de koersen voorspellen. Pas tien jaar later belegde ik met meer geld: 20.000 euro.' En dat bedrag bleef niet gelijk, in de afgelopen jaren steeg het tot 80.000 euro. Inmiddels zijn de koersen iets gedaald en daar ontkwam ook Janneke niet aan. Haar vermogen daalde naar 55.000. 'Die klapt hoort bij beleggen. Je kan in paniek raken, maar de koersen gaan op-en-neer. Als ze nu dalen, dan stijgen ze opgeven moment ook weer. Ik heb daar alle vertrouwen in.'

Lees ook: Poenpraat: 'Iedere maand probeer ik € 1.905,60 te sparen'

Het risico van beleggen is dus dat de koersen dalen, want dan wordt je geld minder waard. En da's mooi balen. Maar Janneke ziet in beleggen veel voordelen. 'Op een spaarrekening wordt je geld sowieso minder waard. Met beleggen heb je de kans dat je rendement behaalt als de koersen weer stijgen. Onderzoekers keken naar het verloop van de waarde van beleggingen in de loop van de jaren. Daaruit bleek dat als je voor de komende twintig jaar belegt, de kans groot is (99,9%) dat je met een positief rendement eindigt.' Waar kunnen we ons aanmelden? 

Je beleggingen verkopen als de koersen kelderen, is volgens Janneke de grootste fout die je kunt maken. Als je het geld nodig hebt moet je wel. Daarom benadrukt ze dat je altijd wil beleggen met geld dat je niet nodig hebt. Daarnaast raadt ze aan om een extra spaarrekening te hebben met een buffer voor noodgevallen. 'Als ik nu zonder werk zit, kan ik een jaar lang leven van het geld van m'n noodpot. Je wil terug kunnen vallen op een geldpotje, zonder dat je je beleggingen moet verkopen. Want dan zal je net zien dat de koersen dalen en jij jouw beleggingen met verlies verkoopt.' Vrouwen beleggen beter Uit Jannekes boek blijkt dat vooral vrouwen succesvol zijn op de belegbeurs, vaak beter dan mannen. 'Vrouwen kopen en verkopen minder vaak. Door vaak te (ver)kopen betaal je transactiekosten, en dat gaat ten kosten van het rendement.' 

Daarnaast nemen vrouwen over het algemeen – je hebt altijd uitzonderingen – minder risico, laat Janneke ons weten. 'Ze handelen minder vaak, waardoor ze minder kosten maken en een hoger rendement behalen. Terwijl mannen zichzelf juist eerder overschatten. Zij beleggen al hun geld in één aandeel, omdat ze denken dat die hen rijk gaat maken. De kans is dan groot dat ze al hun geld verliezen, omdat het bedrijf failliet gaat.'

Natuurlijk heeft Janneke ook nog een paar tips voor als je wil beginnen met beleggen.

Stap 1: vragen stellen Bedenk hoe lang je wil beleggen (korte of lange termijn) en met hoeveel geld. Als je wel wat knaken kan missen, kun je een groter bedrag inzetten. Bepaal daarnaast of je maandelijks of in één keer wil inleggen.

Stap 2: losse aandelen of mandjes  Vraag jezelf af of je wil investeren in losse aandelen of ETF's. ETF's zijn mandjes met aandelen van diverse bedrijven. Bestudeer de bedrijven of mandjes waar je wil kopen. Heb je daar geen zin in? Bij mandjes met aandelen hoef je minder tijd te besteden, omdat je je geld verspreidt en daardoor minder risico loopt. Tijd is geld, toch?

Stap 3: rekeningen vergelijken en afsluiten Om als particulier een product te kopen of verkopen op de beurs heb je een broker nodig. Die geeft je toegang tot de beurs. Bij zo'n broker sluit je een beleggingsrekening af. Er zijn allerlei websites die tools aanbieden om die brokers te vergelijken. Janneke gebruikt finner.nl, maar raadt ook veb.net aan. Wil je het jezelf makkelijk maken? Je kunt vaak ook een beleggingsrekening openen bij de bank waar je bankiert. 

Lees ook: Waterkraan uit, geldkraan uit: 5 tips voor spetterend veel voordeel

Stap 4: maandelijkse effort Eenmaal een rekening geopend? De eerste drie stappen zijn gezet. Volgens Janneke hoeft beleggen niet veel werk te zijn. Log maandelijks in en koop wat aandelen bij. De optie is er ook om eenmalig een groot bedrag in te zetten, maar Janneke raadt juist de maandelijkse aankopen aan. Het kost weinig tijd en je profiteert eerder van de veranderingen van de koers. Je verspreidt namelijk je inleg. Prik een datum in je agenda en koop standaard die dag van de maand je ETF's. De ene maand daalt de koers en de andere maand is er juist een stijging.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen