Verrek, goeie hack: knaken besparen zoals in 'die goeie ouwe tijd'

Body & Mind

Verrek, goeie hack: knaken besparen zoals in 'die goeie ouwe tijd'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 september 2022 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Gepubliceerd op

22 september 2022 14:00

Bron / Fotografie

tekst Lianne Kooistra

Het is niet voor het eerst dat we te maken hebben met financieel lastige tijden. Onze vaders, moeders, opa's en oma's hakten ook al eens met hetzelfde bijltje. Dus waarom het wiel uitvinden als wat toen werkte, dat nu ook kan? We gooien deze handige hacks uit grootmoeders tijd er nog eens in.

Daniël de Kievid is eigenaar van Budgetcoach Groep. Met zijn bedrijf helpt hij al ruim tien jaar door 't hele land mensen met financiële problemen. En wat blijkt? Simpele bespaartips die vroegahr werkte, werken nu ook. Ze waren zo gek nog niet toen. Dus hier een paar van zijn favoriete tips. Kijk maar even wat je ermee doet.

Daniël: 'Ontkalk je apparaten regelmatig en bespaar op energiekosten. Je wasmachine, vaatwasser en waterkoker hebben een warmtewisselaar. Bij een klein kalklaagje heb je al meteen een flink rendementsverlies' Tuurlijk ben je tegenwoordig druk druk druk. Tijd om uitgebreid te boenen? Tegen wie heb je het? Zie het gewoon als jouw uurtje me-time. En je zult trouwens zien: dat ontkalken is best wel ASMR.

'Vast niet iets waar je vaak bij stilstaat, maar een blok zeep is tot zo’n vijftien keer goedkoper dan douchgel, omdat het veel langer meegaat' Met al die fancy flesjes op de markt zou je bijna vergeten dat zo’n vierkant blok je nat moet maken, het werk ook doet. Gaat dus een stuk langer mee. En zo’n mooie handgemaakte en handgesneden variant, verpakt in biologisch afbreekbaar materiaal is ook net even duurzamer. Lees ook: Poenpraat: 'Iedere maand probeer ik € 1.905,60 te sparen'

'Een beetje in dezelfde categorie: gebruik geen dure wasverzachter, maar natuurazijn. Een klein scheutje is al voldoende. Het is goedkoper, maar schijnt ook de zeepresten, vlekken én zweetlucht beter te verwijderen' Weer een win-win. Maak je niet druk om die stinkgeur van de azijn trouwens. Als je kleding droog is, ruik je daar niks meer van. Geen reden om te azijnzeiken dus.

'Gooi een paar tennisballen bij je was in de droger. Daarmee versnel je de droogtijd. Je was kan tot wel twee keer zo snel klaar zijn' Wow, dikke tip. Wie wist dit? Die tennisballen hebben nog een ander voordeel: minder pluizige handdoeken, omdat de tennisbal de pluis aantrekt. En minder kreukels. Mooi, kan die bout ook vaker uitblijven. Nog meer bespaarde knaken.

'Minder geld kwijt zijn aan knippen? Bij de kappersschool kun je je laten knippen voor veel minder geld. Of soms zelfs gratis voor alleen bijpunten.' Goed punt. Lees ook: Als Henk het doet gaat alles mis

'Ga vaker naar de markt. Niet die met een Q, maar gewoon de ouderwetse markt met z’n kraampjes. Groente en fruit daar groot inkopen scheelt flink wat geld.' De good old markt, waar marktkooplui nog schallen: '5 citroenen voor een eurootje’ en ‘Prachtige peren, wie maakt me los?’ Waar je terugdenkt aan de koekkruimels die je vroeger in zakken kocht of nog wel eens een harinkie met zoet en zuur weghapt. Nu we er zo over nadenken is het best een leuk uitje eigenlijk. En dan liggen de besparingen er ook nog eens voor het oprapen. Kan die zak koekkruimels er ook nog wel van af.

'Gebruik voorraadpotten of ouderwetse weckpotten. Daarmee verliest een product zijn houdbaarheid niet. En je ziet ook beter wat je nog in huis hebt. Scheelt weer onnodige boodschappen in huis halen.' In elke pot met deksel past wat voorraad.

'Beetje valsspelen, want deze hadden je opa en oma natuurlijk niet, maar met een budgetapp bespaar je makkelijk op nog wel meer zaken. Met slimme seintjes zorgt de app dat besparen on top of mind blijft bij je.' Hollen naar de appstore dus. Dit zijn een paar (gratis) budgetapps die je kan downloaden: Buddy, GRIP, Munt, Dyme, GRIP en Monefy. Bespaar je gek!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen