Nieuwe trend in beautyland: zeep kan echt niet meer, of toch wel?

Body & Mind

Nieuwe trend in beautyland: zeep kan echt niet meer, of toch wel?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

11 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

11 april 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Wat is nou fijner dan na een lange dag even onder de douche te springen met je kokosnoot bodywash? Nou, niet voor iedereen is dit zo’n feest. Steeds meer mensen op het internet zeggen gedag tegen hun zeep. Eh oké - trends zijn trends, maar is dit wel verstandig?

Vroeger werd je lichaam wassen gezien als iets gevaarlijks. Tot eind 1800 werden mensen zelfs aangeraden zich maar één keer per maand te wassen. Daar zouden wij niet aan moeten denken. Al dat zweet en vieze luchtjes die ophopen, je zou er maar mee in de lift staan. Tegenwoordig wast bijna iedereen zich dagelijks, maar nu is er dus een trend gaande waarbij synthetische zeep wordt afgezworen. Lees ook: Einde discussie: is douchen in de avond of ochtend beter?

Anti-zeep beweging Jezelf met water wassen doen we allemaal, maar het is wel zo fijn je lijf grondiger schoon te maken. Je wilt immers wel op je best voor de dag komen. Toch laten sommigen de zeep effe staan. De meterslange ingrediëntenlijst jaagt hen de stuipen op het lijf, want hun favoriete douchegel zou de beschermlaag van de huid aantasten. Daarnaast stoppen anderen met zeep vanwege het milieu, want eventuele schadelijke stoffen zoals triclosan kunnen door het douchen, via de afvoer, in het grondwater terecht komen.

Lees ook: Dit is waarom TikTok in de ban is van de 'everything shower'-trend

Krijgt-ie een enkeltje vuilnisbak? Maar: zeep is niets voor niets in ons leven gekomen. Het heeft wel degelijk een functie: 'Zeep kan helpen bij het verwijderen van bacteriën en het reinigen van de huid,' legt huidtherapeut Millie Toonen uit. Doordat je elke dag in aanraking komt met allerlei viezigheden, is dat vloeibare goedje nodig. Wel klopt het volgens haar dat te veel van die bubbels gebruiken niet goed is: 'Overmatig gebruik kan de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken. Daarom is het belangrijk om hierin een balans te vinden. Sommige experts suggereren dat het niet altijd nodig is om zeep te gebruiken bij het douchen, vooral als je huid van nature niet veel vuil verzamelt. Dan kan het al voldoende zijn om water te gebruiken. Anderen raden aan om zeep spaarzaam te gebruiken, bijvoorbeeld door het alleen op plekken te gebruiken waar je echt vuil of zweet hebt verzameld zoals je oksels, liezen en voeten.'

Die holtes mogen dus wel door de wasstraat, maar er zijn geen vaste regels voor je wasritueel. Het is inderdaad wél om eens effe de achterkant van de fles te inspecteren. Sommige zepen bevatten volgens Toonen namelijk agressieve chemicaliën zoals formaldehyde en natriumdodecylsulfaat die de huid kunnen beschadigen - terwijl andere juist mild zijn en de natuurlijke oliën helpen om je vel te onderhouden. Veel van dat schoonmaakmiddel is dus niet heel goed voor je, maar dat betekent niet dat je 'm gelijk in de vuilnisbak moet kieperen. Zeep gebruiken kan, net als een paar glazen wijn in de week, met mate. Toonen: 'Het is een persoonlijke keuze, je moet altijd naar je eigen huid 'luisteren'. Experimenteer met verschillende producten en zo zie je wat het beste voor jouw huidtype en levensstijl werkt.'

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen