Einde discussie: is douchen in de avond of ochtend beter?

Lifestyle

Einde discussie: is douchen in de avond of ochtend beter?

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

10 oktober 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

10 oktober 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

In het kader van de zinloze discussies - je kent ze wel, hond of kat, patat of friet, Taylor Swift of Beyoncé - hebben we een nieuwe. In de ochtend douchen, of juist 's avonds? Geloof het of niet, maar Cosmopolitan zocht uit welke van die twee het beste voor je is en vroeg het aan een huisarts en medisch adviseur. Ook zo benieuwd naar het antwoord?

Ontspanning Douchen in de ochtend werkt als een paracetamol tegen een kater. Je kunt er weer tegenaan. Maar is dit ook echt de beste tijd om een douche te nemen? In de avond douchen werkt net zo goed relaxt en zorgt wellicht voor een betere nachtrust.

Lees ook: Met dit low-effort schoonmaakrooster is je huis 365 dagen per jaar schoon

Fris en fruitig Tijdens de dag komt je lichaam veel irriterende stoffen en vuil tegen dat door de lucht dwaalt. Als je niet doucht voordat je in bed gaat liggen, komen deze stoffen ook in je schone lakens terecht. Bah. Last van een jeukende, droge of geïrriteerde huid in de ochtend? Dan kan s’ avonds douchen al veel doen.

Tijd en temperatuur Als je liever in de ochtend doucht, probeer dan eens met koud water te eindigen. De laatste minuut onder die koude straal geeft je een flinke boost. Vijftien graden of minder is goed voor je immuunsysteem, bloedsomloop, spijsvertering en helpt je lichaam sneller te herstellen van blessures.

Lees ook: Spic en span: zo hou je een grote herfstschoonmaak

Moeite met in slaap vallen? In de avond warm douchen kan wellicht je nachtrust beter maken. Na een warme douche koelt je lichaam af en tijdens dat proces wordt je lichaam slaperig. Goede tip als je van je slaappillen af wil.

Dus? Geen discussie meer mogelijk: in de avond douchen is beter voor je lichaam. Zo hou je jezelf en je bed schoon. S’ ochtends douchen is natuurlijk niet verboden en moet je lekker blijven doen als dat wil. Twee keer per dag mag ook, maar let wel een beetje op het milieu.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur

Shop onze lichaamsproducten

Heerlijker dan Janzen kannie!