Niet zo zen: dit zijn 7 irritaties die jij herkent tijdens de yogales

Body & Mind

Niet zo zen: dit zijn 7 irritaties die jij herkent tijdens de yogales

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

4 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Pexels

Gepubliceerd op

4 maart 2023 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes, beeld Pexels

Een yogales kan heerlijk ontspannend zijn, maar soms laat de les ons juist het tegenovergestelde van ontspannen voelen. Er zijn namelijk heel veel irritatiefactoren in het uurtje waarin je juist op jezelf zou moeten focussen.

1. De docent Er bestaan genoeg geweldige yogadocenten op de wereld, maar sóms zit er eentje tussen die het bloed onder je nagels vandaan haalt. Er bestaan er een paar die – hoe lief ze ook zijn – een hele irritante stem hebben, waardoor jij niet meer op je mountain pose kunt focussen. Of heb jij juist een docent die nét iets te veel in je aura komt? En die ook nog eens heel stil is, waardoor jij bijna een hartverzakking krijgt als ze ineens naast je blijkt te staan.

Lees ook: Je wist niet dat het kon, maar als je deze 5 dingen weet ga je nóg meer van je kat houden

2. Zweten als een otter Yoga is en blijft een sport, wat betekent dat je flink kunt zweten tijdens een les. Het zweten op zich is niet zo erg, maar als het ook nog 'es zomer is kan het heel irritant worden. Terwijl jij op de kop staat voel je de druppeltjes langs je rug naar beneden rollen. Je buurman heeft blijkbaar ook last van de hitte, je hoort namelijk de druppels zweet op de mat vallen. Pok, pok, pok.

3. Scheet Als je je lijf in allerlei vreemde posities wurmt komt er nog weleens wat lucht vrij, wat je met man en macht tegenhoudt. Maar hoe langer je dat probeert, hoe luider de scheet er uiteindelijk uitkomt. En dan hebben we het niet alleen over gewone scheten, want kutscheten zijn nog het meest gênant. Duivels dilemma: verstoor je de les meer door ze vrij te laten of door naar de wc te sprinten? Misschien kun je je buurvrouw nog de schuld geven, die toch altijd al scheten laat?

4. Zwaartekracht Yoga is knap lastig. En een goede balans is niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk, iedereen moet oefenen, maar eerlijk is eerlijk: soms is 't gewoon fokking irritant om degene voor je continu te zien wiebelen en vallen. Om over de dreun die door de ruimte galmt nog maar niet te spreken. Weg rust. Weg ademhaling. En ja ja, dat ligt natuurlijk ook aan jezelf want: focus. Maar toch. Het is trouwens minstens zo irritant als je zélf die wiebelende persoon bent. Weten we namelijk ook alles van.

Lees ook: Eerste hulp bij lekkende zoutlampen: zo voorkom je dat het gebeurt

5. Even helemaal leeg 'Maak je hoofd helemaal leeg en denk even nergens meer aan. Leef in het nu,' hoor jij de docent zeggen. Terwijl je comfortabel in de child's pose rolt zucht je diep en probeer je al je gedachten tegen te houden. Precies op dit moment komen alle to-do lijstjes van de afgelopen maand voorbij, weet je ineens weer dat je de tandarts nog moest bellen en herinner je je een gênante ervaring van toen je veertien was. 'Lekker rustgevend hè,' zegt de yogadocent nog. Heerlijk, Shinta.

6. Wedgies Waarom moest je ook al weer per se dit ondergoed aan, denk je terwijl je de downward dog pose aanneemt. De date is pas vanavond, en nu zit je string op plekken waar hij niet hoort te zitten. Je hebt een enorme wedgie. Tijdens het bukken zakt je sportlegging ook nog eens af waardoor je zeker weet dat het rode kant nu voor iedereen te zien is. Maar goed dat de docent nét een ander aan het helpen is.

7. Luide buurman Soms heb je de pech dat er nog maar één plekje vrij is in de zaal: naast die ene luidruchtige yogi. Aan het begin smijt 'ie zijn matje al luidruchtig neer en hij kreunt bij elke beweging die hij maakt. Tijdens de ademhalingsoefeningen ademt 'ie alsof hij het huisje van de drie biggetjes aan het omverblazen is. Dat klinkt dan zo:

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Veel leesplezier

Voor je body & mind