Met deze gouden tip ben jij binnen no time een ochtendmens

Body & Mind

Met deze gouden tip ben jij binnen no time een ochtendmens

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

27 augustus 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

27 augustus 2024 om 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Heb je 's ochtends ook zo'n moeite om je bed uit te komen? Vooral als het 's ochtends nog donker is, kan het een uitdaging zijn om dat heerlijke warme bed te verlaten als de wekker afgaat. Hoe sta jij nu in de ochtend fris en fruitig op? Slaapexperts onthullen hun geheim aan Huffpost.

Vermijd blauw licht voor het slapengaan, ga niet te laat naar bed en laat de koffie in de avond staan - deze tips hebben we inmiddels allemaal al gehoord. Maar wat is nu echt dé sleutel tot een goede start van je dag?

Circadiaan wattes? Of dat je makkelijk in slaap valt in de avond en goed kan opstaan in de ochtend heeft alles te maken met je circadiaan ritme. Ook wel je slaap-waakcyclus of biologische klok genoemd. Hij bestaat uit 24 uur en bepaalt of je je wakker of moe voelt. Je circadiaan ritme kan door verschillende factoren worden beïnvloed. Onregelmatige slaappatronen, bijvoorbeeld, kunnen je biologische klok uit balans brengen (wat meteen verklaart waarom kersverse ouders vaak chronisch vermoeid zijn). Maar geen zorgen, er zijn wel degelijk stappen die je kunt nemen die ook een positief effect hebben. Bepaalde gewoonten vermijden, doet wonderen voor jouw ochtendhumeur. Slaapexperts benadrukken bijvoorbeeld dat je één ding echt het beste kunt afleren. Snoozen 'Hey Siri, zet een wekker om 07.00 uur, 07.05 uur en 07.10 uur…' Klinkt dit je bekend in de oren? Of ben jij meer het type dat 's ochtends vijf keer op snooze drukt? Als je in je bed ligt, lijkt dit misschien de meest aantrekkelijke optie, maar eigenlijk doet het meer kwaad dan goed. Van snoozen, maar ook lang uitslapen, wordt je biologische klok niet blij. Lees ook: Wil je slapen als een blok? Moet je gewoon je sleep window ontdekken (en dat doe je zo) Het is van belang om 's ochtends op te staan en zo snel mogelijk de ochtendzon in te gaan. Dit beëindigt de aanmaak van melatonine in je hersenen waardoor je lichaam weet dat het tijd is om wakker te worden. Maak je niet druk, dat betekent niet dat je nooit meer mag uitslapen. Af en toe wat langer in bed blijven liggen heeft over het algemeen geen langdurig effect op je slaapkwaliteit. Het is echter wel iets om rekening mee te houden als je iemand bent die op zondag graag tot 13.00 uur in bed vertoeft, want je zou je een stuk beter kunnen voelen als je een paar uur eerder opstaat. Ochtendmens Wil je jezelf nu echt helemaal tot ochtendmens omtoveren, dan raden slaapdeskundigen aan om een consistent slaappatroon te creëren waarbij je elke dag op hetzelfde moment opstaat en naar bed gaat. Daarnaast helpt het om jezelf veelvuldig bloot te stellen aan zonlicht. En ook sporten meteen na het opstaan zou goed moeten zijn voor een heldere ochtend, aangezien het je hersenen laat weten dat de dag is begonnen. Kijk maar wat je met deze berg informatie doet. Wij beginnen eerst maar eens rustig met dat snoozen afbouwen.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind