Wil je slapen als een blok? Moet je gewoon je sleep window ontdekken (en dat doe je zo)

Body & Mind

Wil je slapen als een blok? Moet je gewoon je sleep window ontdekken (en dat doe je zo)

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

18 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

18 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Geen zin om een zwaartedeken aan te schaffen of tig slaapmethodes uit te proberen, wel om goed te slapen? Dan hebben we nog één laatste survivaltip. Op dat deze je wél in slaap krijgt. 

Alhoewel 'slaapraam' best lekker klinkt, houden we het nu gewoon even bij de Engelse term. Als je het niet erg vindt. 

Sleep window, watte? Eerst even een stap terug: wat is een sleep window in godsnaam? Zou zo kunnen beteken dat je je raam open moet houden bij het slapen, maar dat is niet het geval. Een sleep window is de prime time dat iemand in slaap zou moeten vallen. Het is het moment in de dag wanneer de hersenen slaap verwachten en nodig hebben. Lukt het je om dat moment, die sleep window, te vinden, dan slaap je beter. Als een blok zelfs.

Vind jouw sleep window Beeld je eens in dat je op een trein staat te wachten. Komt de trein aan, dan kun je óf instappen, óf je mist 'm en wacht op de volgende. Zo gaat het ook met slaap: je moet in de juiste sleep window stappen. Het ding is alleen dat dat voor iedereen op een ander moment is. De enige manier waarop je die vindt, is door te experimenteren. En te rekenen. Hoe laat moet je in slaap vallen, als je ervan uitgaat dat je acht uur slaap nodig hebt? 

Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Sta je elke dag om zes uur op, dan zou je dus om tien uur in slaap moeten vallen. Daar zit ongeveer jouw sleep window. Aan jou om de komende tijd even uit te zoeken waar in dat uur precies. Probeer je te vroeg te pitten, dan is je sleep window nog lang niet in zicht en lig je voor niks al plat. Maar ga je te laat naar bed, dan heb je – om even in het metafoor te blijven – de trein allang gemist. Je zult dan te kort slapen om nog een goede nachtrust te hebben. Heb je dat weer.

Welterusten alvast Om je sleep window niet aan je voorbij te laten gaan, is het belangrijk dat je ruim op tijd alvast in de slaperige sferen komt. Leg bijvoorbeeld je telefoon weg, zet Netflix uit en vermijd cafeïne. Dan val je precies in slaap als je sleep window opengaat en slaap je als een blok. Of als een roosje. Of een os. Kies zelf maar, welterusten.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen

Meer van deze auteur