Kun je nooit stilzitten? Mooi zo: mensen die friemelen en wiebelen leven langer

Body & Mind

Kun je nooit stilzitten? Mooi zo: mensen die friemelen en wiebelen leven langer

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

25 maart 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

25 maart 2023 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Ben jij iemand die nooit stil kan zitten? Wiebel je altijd met je benen of ben je altijd met iets in je handen aan het frummelen? Negeer dan vanaf nu al het gezucht om je heen als je dit doet, want uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel wiebelen langer leven.

Onderzoekers van het United Kingdom's Women Cohort zijn erachter gekomen dat de 'irritante' gewoonte van altijd maar bewegen eigenlijk heel gezond is. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat veel en lang stilzitten leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker. Zelfs de kleinste bewegingen kunnen het risico al verkleinen.

Lees ook: Dipje? Deze 7 soorten comfortfood boosten daadwerkelijk je gelukshormonen

Wiebelkonten for the win Een groep van bijna dertienduizend vrouwen moest bijhouden hoe vaak en hoe lang ze op een dag zaten, hoe veel ze bewogen en wiebelden en hoe gezond ze leefden. Twaalf jaar later werd er weer contact met ze opgenomen om te kijken hoe het met ze ging. En wat bleek? De mensen die niet stil konden zitten waren een stuk gezonder dan de vrouwen die dat wel konden.

Professor Janet Cade van de studie zei over het resultaat: 'Ook al is er nog meer onderzoek nodig, de uitslag roept vragen op over of het wel terecht is dat we friemelen en wiebelen negatief associeren met onbeleefdheid of een slechte concentratie aangezien deze simpele bewegingen onze gezondheid bevorderen.'

Bewegen met die hap Bij de vrouwen die zo'n zeven uur per dag zaten en zeiden dat ze weinig tot niet wiebelden was er sprake van een hoger sterftecijfer. Bij de groep vrouwen die even lang zat maar zichzelf enorme wiebelkonten noemden was het sterftecijfer juist niet toegenomen. Conclusie? Blijf dus vooral lekker met die benen trillen, dan leef je misschien wel langer. En voor de stilzitters onder ons is het wellicht tijd om toch een keer een fietsmechanisme voor onder het bureau te kopen? Zelfs een wandeling van elf minuten per dag kan vroegtijdige sterftegevallen al voorkomen. Dus hop, naar buiten. Of loop gewoon rondjes in je huis, wat jij wil.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Meer Body & Mind